Ce să NU mănânci dacă suferi de pietre la fiere. Vezica biliară este situată sub ficat și depozitează bila, un lichid produs de ficat pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. De asemenea, vezica biliară vă ajută să absorbiți anumite vitamine și substanțe nutritive liposolubile.
Atunci când există un dezechilibru chimic în bilă, se pot forma pietre. Pietrele biliare sunt de obicei bulgări de grăsime care s-au întărit.
Cu toate acestea, calculii biliari se pot forma și din pigmenți biliari sau calciu. Puteți avea de la unul la mai mulți calculi biliari, cu dimensiuni de la mici la mari.
De obicei, calculii biliari nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, la o minoritate de persoane, un calcul biliar poate bloca canalul biliar care leagă vezica biliară de intestinul subțire, provocând dureri abdominale severe, balonare, greață și vărsături.
CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun pentru cei care suferă de diabet și fiere leneșă
Dacă vă confruntați frecvent cu aceste simptome, este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta vezica biliară.
O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți, vă poate ajuta să vă mențineți vezica biliară sănătoasă și să reduceți riscul de calculi biliari și alte probleme, cum ar fi inflamația vezicii biliare.
Calculii biliari sunt destul de comuni și afectează aproximativ una din trei femei și unul din șase bărbați la un moment dat în viața lor. Calculele biliare sunt mai probabile pe măsură ce înaintați în vârstă, dar riscul crește și dacă:
Vezica biliară colectează și stochează bila produsă de ficat. Pe măsură ce mâncarea trece din stomac în intestinul subțire, vezica biliară eliberează bilă în intestinul subțire pentru a ajuta la digerarea grăsimilor din mâncare – bila conține săruri biliare și alte substanțe care descompun grăsimile.
Vezica biliară se conectează la intestinul subțire prin canalul biliar, care poate fi blocat de un calcul biliar. Când acest lucru se întâmplă, se numește colică biliară; simptomele includ dureri abdominale severe, balonare, greață și vărsături.
O dietă bogată în grăsimi, în special grăsimi saturate și grăsimi trans, poate pune prea multă presiune pe vezica biliară. Încercați să reduceți cantitatea de grăsimi din alimentația dumneavoastră, evitând laptele integral, carnea, untul, brânza, prăjiturile, biscuiții și produsele de patiserie.
În măsura în care este posibil, înlocuiți grăsimile saturate și trans cu grăsimi nesaturate. De asemenea, puteți încerca să distribuiți cantitatea de grăsimi pe care o consumați în fiecare zi și să evitați mesele mari, grase.
Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi, în timp ce alimentele foarte procesate (mâncăruri preparate, gogoși, biscuiți etc.) sunt adesea bogate în grăsimi și zahăr – ambele fiind rele pentru vezica ta biliară. Alimentele prăjite în ulei vegetal sunt deosebit de greu de digerat. Deși aceste uleiuri sunt vegetale și adesea foarte nesaturate, la temperaturi ridicate grăsimile polinesaturate devin foarte instabile și pot produce toxine.
Făina albă rafinată poate fi găsită în paste și pâine albă și conține puține sau deloc fibre. Aceasta poate crește riscul de probleme ale vezicii biliare, așa că încercați să înlocuiți produsele din făină albă cu alternative din cereale integrale, deoarece acestea sunt mai bogate în fibre.
Zahărul este legat de creșterea formării calculilor biliari, așa că încercați să evitați alimentele bogate în zahăr, cum ar fi prăjiturile, biscuiții și alte produse de patiserie dulci.
CITEȘTE ȘI: Cum îți arată pielea că ai pietre la fiere: Complicația care îți poate lua viața
Dietele hipocalorice pot provoca o pierdere bruscă în greutate, ceea ce poate agrava simptomele și cauza formarea mai multor calculi biliari. Dacă trebuie să pierdeți kilograme în plus, faceți-o treptat, urmând o dietă sănătoasă, echilibrată și făcând exerciții fizice. Țintiți să nu pierdeți mai mult de 400-900 g pe săptămână.
Încercați să evitați alcoolul și țigările. Țineți un jurnal alimentar pentru a vedea dacă alte alimente specifice vă provoacă simptomele calculilor biliari .
Dacă suspectați că un anumit aliment vă declanșează simptomele, eliminați-l din dietă timp de două săptămâni și vedeți dacă simptomele se ameliorează. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu eliminați un întreg grup de alimente, deoarece trebuie să mențineți o dietă echilibrată.
Puteți discuta cu medicul dumneavoastră de familie sau cu dieteticianul dumneavoastră despre cum să vă modificați dieta, recomandă actualno.com.