X

Ce să NU mănânci la micul dejun ca să nu te balonezi

Specialistii sunt de parere ca excesul de fibre duce la acumularea de gaze in stomac si la acel disconfort abdominal suparator. Cerealele la micul dejun pot fi motivul balonarii cronice cu care te confrunti.

Sigur, consumul de fibre este foarte important. Ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipatia si alte probleme digestive. Insa atunci cand consumi o cantitate prea mare de fibre, te vei confrunta cu gaze si balonare care iti vor strica toata ziua.

CITEȘTE ȘI: Sursă excelentă de fibre, vitamine şi minerale în perioada postului: Lintea nu trebuie să-ţi lipsească din meniu

Dar ce sunt fibrele, mai exact?

Fibrele sunt un tip de carbohidrati ce se gasesc in plante precum graul, legumele, nucile, semintele si fructele. Dupa ce consumi aceste alimente, ele ajung rapid in sistemul digestiv, potrivit Food and Drug Administration (FDA). Fibrele pot fi impartite in doua: solubile, adica cele care se dizolva in apa, si insolubile, adica cele care nu se descompun, ci ajung in sistemul digestiv aproape intacte.

„Fibrele joaca un rol important in dieta noastra – nu doar ca regleaza activitatea intestinelor si imbunatesc la modul general activitatea sistemului digestiv, dar au si alte beneficii sistemice, cum ar fi tinerea sub control a nivelului de zahar din sange, mentinerea unei inimi sanatoase prin reglarea colesterolului si a tensiunii arteriale, mentinerea unei greutati corporale normale”, explica Tara Menon, gastroenterolog in cadrul Ohio State University Wexner Medical Center, in Statele Unite, potrivit andreearaicu.ro.

Care sunt semnele ca mananci prea multe fibre?

Daca dimineata consumi un bol mare cu cereale, iar restul meselor contin si ele alimente bogate in fibre, e posibil sa depasesti doza zilnica recomandata, ceea ce ar explica senzatia aceea continua de balonare. Sistemul nostru digestiv functioneaza bine atunci cand consumam 25 de grame de fibre pe zi. Daca depasesti aceasta cantitate, te poti confrunta cu aceste simptome:

-diaree
-gaze intestinale
-crampe sau alte dureri abdominale
-reflux gastroesofagian

Ce poti face daca ai exagerat cu fibrele?

Din pacate, nu exista o pastila minune care sa absoarba tot acel exces de fibre din sistemul tau, insa poti trata simptomele. Ingredientele din medicamentele pentru balonare, precum carbunele activ si simeticona pot ajuta cu excesul de gaze. Pentru ca senzatia de stomac umflat sa dispara, trebuie sa elimini gazele, oricat de jenant ar suna.

CITEȘTE ȘI: Mit sau realitate? Legătura dintre fibrele alimentare şi cancer

Care dieta incurajeaza consumul excesiv de fibre?

Pentru ca alimentele bazate pe plante contin in general multe fibre, veganii si vegetarienii au tendinta sa depaseasca doza zilnica recomandata, spre deosebire de carnivori. Cu toate astea, majoritatea oamenilor nu consuma suficiente fibre.

Daca banuiesti ca dieta ta include prea multe fibre, incearca sa renunti la cerealele de la micul dejun (mai ales daca sunt pline de zahar) si sa optezi pentru o omleta cu salata.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro