NUTRITIE SANATATE

Ce schimbări se produc în organism de la mezeluri: Bolile pe care le poți face

Foto: Pinterest.com

Aproape jumătate din alimentele pe care le consumăm zilnic au fost modificate semnificativ față de starea lor inițială, prin adăugarea de sare, zahăr, grăsimi, aditivi, conservanți și/sau coloranți artificiali.

Ceea ce mâncăm are un mare impact asupra sănătății noastre, iar alimentele ultraprocesate, cum ar fi dulciurile, băuturile răcoritoare, pizza și chipsurile, nu conțin suficiente substanțe nutritive benefice de care organismul are nevoie. Cu cât consumăm mai multe alimente ultraprocesate, cu atât calitatea nutrițională generală a dietei noastre este mai slabă.

De ani de zile, nenumărate studii au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, cancer, demență și o durată de viață mai scurtă.

„Riscurile pentru sănătate ale acestor alimente sunt probabil legate de procesele specifice ale modului în care sunt fabricate aceste alimente, de ingredientele pe care le conțin și de înlocuirea alimentelor mai sănătoase neprocesate sau minim procesate”, spune Andrea Glenn, PhD, RD, cercetător postdoctoral în domeniul nutriției la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Combinaţie cancerigenă – Mezeluri şi lactate. Alte alimente care nu trebuie consumate împreună

Cercetările fac legătura între consumul de alimente ultraprocesate și:

Diabetul de tip 2

Într-un studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de adulți, fiecare creștere cu 10% a proporției de calorii zilnice ale oamenilor care provin din alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 15 procente mai mare de diabet de tip 2.

Boli de inimă

Un alt studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de adulți a asociat fiecare creștere cu 10% a proporției de calorii zilnice provenite din alimente ultraprocesate cu un risc cu 12% mai mare de boli cardiovasculare. Un studiu separat a constatat că fiecare porție suplimentară de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Cancer

Fiecare creștere cu 10 procente a consumului de alimente ultraprocesate a fost legată de un risc cu 12% mai mare de apariție a tuturor cancerelor și cu 11% mai mare de cancer de sân în special, într-un alt studiu cu peste 100.000 de participanți.

Demență

Un studiu efectuat pe mai mult de 70.000 de adulți cu vârsta de 55 de ani și peste a constatat că fiecare creștere cu 10 procente a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 25 la sută mai mare de demență și cu un risc cu 14% mai mare de boală Alzheimer.

Moarte timpurie

Un studiu privind obiceiurile alimentare și longevitatea a constatat că persoanele care consumau cele mai multe alimente ultraprocesate aveau cu 62% mai multe șanse de a muri prematur.

Dacă încerci să slăbești, ar fi bine să eviți și tu alimentele ultraprocesate. Într-un studiu clinic, persoanele cărora li s-au administrat alimente ultraprocesate au consumat cu aproximativ 500 de calorii în plus în fiecare zi. Pe parcursul a două săptămâni, persoanele care au consumat alimente ultraprocesate s-au îngrășat cu aproximativ 2 kilograme, în timp ce cele care au consumat alimente neprocesate au pierdut aproximativ 2 kilograme.

CITEȘTE ȘI: De ce sunt mezelurile roşii şi de ce devin lipicioase?

Cu toate acestea, o limitare observată în multe dintre studiile de până acum privind alimentele ultraprocesate este că nu au fost studii clinice concepute pentru a dovedi că consumul acestor produse cauzează în mod direct boli specifice sau creșterea în greutate, sau trimite oamenii la un mormânt prematur.

O altă limitare este faptul că o mare parte din cercetări se bazează pe sisteme precum NOVA pentru a defini alimentele ultraprocesate pe baza modului în care sunt fabricate – și nu a nutrienților pe care i-ar putea conține, conform limitărilor observate în multe dintre studii.

„Categoria de ultraprocesate este legată de o sănătate precară, dar este o categorie foarte largă”, spune Dariush Mozaffarian, MD, DrPH, consilier senior al rectorului și decan pentru politici la Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts din Boston, potrivit Everyday Health.

Comentarii:
preload imagepreload image