Ce se întâmplă cu sângele și colesterolul tău când mănânci dovleac. Colesterolul „rău” cedează la acțiunea fitosterolilor conținuți în dovleac . Eliminarea acestuia influențează reducerea riscului de ateroscleroză, tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral.
Calciul și magneziul din această legumă întăresc mușchiul cardiac și scad tensiunea arterială. Semințele de dovleac previn bolile coronariene. Vitamina K participă la formarea trombocitelor, afectează coagularea sângelui, reducând riscul de anemie.
CITEȘTE ȘI: Aliaţi pe timp de iarnă – Dovleacul, castanele şi nucile feresc organismul de boli
Compoziția sa include 90% – apă, restul de 10% – vitaminele A, C, B, B2, E, PP, T, caroten (de 5 ori mai mult decât în morcovi), proteine, fibre, minerale, zahăr. Dovleacul este un mijloc natural de curățare a organismului, de eliminare a lichidelor, de îmbunătățire a digestiei și ca diuretic.
Este folosit în programele de diete terapeutice pentru îmbunătățirea vederii, a metabolismului, a hipertensiunii și a tuberculozei. De asemenea, este eficient în prevenirea cancerului, potrivit The Health Site.
Leguma comentată este permisă pentru consum atât de către copii, cât și de către adulți. Trebuie evitată doar în cazul unei intoleranțe individuale la ea.
Pe lista celor care ar trebui să o limiteze sau să o elimine din alimentație se află persoanele care suferă de:
În ceea ce privește beneficiile sale hepatice, leguma portocalie:
Prin favorizarea funcției ficatului, îmbunătățește simultan starea organelor legate de acesta: sistemul urinar și intestinele.
Această legumă este utilă și pentru bărbați. Conține mult zinc, care este important pentru sistemul reproducător, deoarece îmbunătățește spermatogeneza. În antichitate, consumul de suc de dovleac, precum și consumul de semințe de dovleac, era considerat un mijloc de menținere a tonusului forței masculine în general.
CITEȘTE ȘI: Cel mai bun dovleac copt – Rețeta care îl transformă într-un desert fenomenal
Dovleacul ajută și în cazul cistitei și pielonefritei. Utilizarea sa în timpul menopauzei reduce efectele negative ale acestei perioade. De asemenea, este recomandată pentru a preveni infertilitatea. Uleiul este util pentru eroziunea și inflamația colului uterin.
În plus, femeile pot include leguma portocalie în dieta lor zilnică, deoarece aduce beneficii sistemului nervos, ameliorează oboseala, întărește unghiile și părul și curăță pielea de acnee. Proprietățile sale antioxidante favorizează întinerirea. Vitaminele A și E previn apariția primelor riduri, fierul afectează tenul.