Ce se întâmplă cu sângele tău dacă nu bei destulă apă. Consumul insuficient de apă afectează în mod negativ nu numai starea organismului, ci și sângele. Dr. Natalia Denisova, nutriționist rus, a amintit pericolul îngroșării sângelui, care apare din cauza deshidratării organismului.
Ce se întâmplă cu sângele tău dacă nu bei destulă apă
Nutriționistul a reamintit cât de important este să bei suficientă apă potabilă curată. Medicul notează că persoanele care beau puțin lichid fără zahăr devin predispuse la tromboză, deoarece lipsa de apă duce la lipirea trombocitelor și la apariția cheagurilor de sânge.
Denisova adaugă că prezența cheagurilor de sânge în arterele și venele corpului crește riscul de complicații periculoase. Dacă un cheag de sânge se desprinde din locul de fixare și intră în fluxul sanguin, acesta poate ajunge în cele din urmă la un vas care alimentează inima sau creierul – blocarea sa va duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: De ce să îți începi ziua cu un pahar cu apă – Bolile de care te protejează
Apariția unor astfel de cheaguri de sânge este o consecință a îngroșării sângelui, care este facilitată și de obiceiurile proaste – de exemplu, nedorința de a bea apă, a precizat expertul.
„Dacă excludem predispoziția genetică și unele boli, atunci sângele dens la o persoană sănătoasă este un semn de deshidratare. Din cauza lipsei de lichid, trombocitele încep să se lipească între ele, se depun în vase și formează cheaguri de sânge. Aveți grijă ce și cât de mult beți”, împărtășește recomandarea nutriționistului.
2 litri de lichide pe zi
Potrivit doctorului Denisova, ar trebui consumați până la 2 litri de lichid zilnic. Totodată, băuturile cu cofeină și cele alcoolice nu sunt lichide recomandate a fi consumate, deoarece acestea contribuie la eliminarea mai intensă a apei din organism.
„Unul dintre riscurile de îngroșare a sângelui și de formare a cheagurilor de sânge este consumul ridicat de cofeină, indiferent sub ce formă”, spune medicul. Dr. Denisova adaugă că ceaiurile sunt considerate lichide doar atunci când sunt ușor preparate.
În plus, medicul informează că riscul de tromboză este sporit de alimentele grase (în special animale) consumate în mod activ, precum și de murături, dezechilibru de vitamine și minerale.
Principalele cauze ale formării trombilor
Există trei factori principali care determină formarea cheagurilor de sânge. Deteriorarea peretelui vascular (ca urmare a unei leziuni, a unei intervenții chirurgicale și a unei alimentații necorespunzătoare (se formează plăci de colesterol), a unei infecții, a ridicării de greutăți, a nașterii etc.). Tulburarea de coagulare a sângelui (tendința de coagulare crescută).
Modificările în coagularea sângelui pot apărea din cauza tulburărilor metabolice sau a dezechilibrului hormonal.
Stagnarea sângelui.
Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană rămâne nemișcată mult timp într-o singură poziție (de exemplu, în fața calculatorului, pe scaunul unui avion sau imobilizată la pat). Grupul de risc include, de asemenea, persoanele cu vene varicoase, supraponderale, cu obiceiuri proaste care duc un stil de viață pasiv, precum și persoanele de peste 60 de ani, potrivit actualno.com.
Comentarii: