X

Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai fumezi țigări electronice: Cum scade riscul de a face infarct

Apar tot mai multe dovezi că vapingul, odată considerat a fi mai puțin dăunător decât fumatul țigărilor, provoacă leziuni pulmonare – și poate fi mortal. De asemenea, creează dependență, ceea ce face greu pentru oricine a început să se oprească acum.

Însă, din momentul în care începeți să vă lăsați de acest obicei, corpul vostru va simți diferența, beneficiile apărând aproape imediat.

Ce este vapingul?

Când țigările electronice au intrat pe piață la sfârșitul anului 2000, se credea că sunt o alternativă mai sigură la țigările din tutun. Acum însă există dovezi contrare. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au numărat aproape 3.000 de cazuri ale noii boli pulmonare declanșate de vaping, cunoscută sub numele de EVALI, scrie thehealthy.com. În plus agravează simptomele Covid-19, ducând la cazuri severe și crescând riscul de deces din noul coronavirus.

Vapingul este mortal și creează dependență.

Renunțarea la vaping poate fi dificilă, la fel ca încercarea de a nu mai fuma. Și, deși renunțarea poate fi dificilă pentru organism, veți începe să simțiți imediat beneficiile renunțării la acest obicei.

Citiți mai departe pentru a afla exact ce se întâmplă în corpul dvs. în momentul în care încetați să vapotați.

CITEȘTE ȘI: Veşti bune pentru fumători: Cercetătorii americani au descoperit că te poţi lăsa de fumat cu ajutorul mirosului

20 de minute mai târziu: îmbunătățiri cardiovasculare

În doar 20 de minute, „ritmul cardiac revine la normal, tensiunea arterială scade și circulația începe să se normalizeze”, spune dr. Nikola Djordjevic, manager de proiect al Med Alert Help.

„Când renunțați la vaping, ar trebui să constatați că respirația voastră. devine mai puțin obosită și fluxul de aer este mai clar”, spune Caleb Backe, expert certificat în sănătate și wellness pentru Maple Holistics.

Câteva ore mai târziu: sevraj de nicotină

Nicotina creează dependență și este posibil să aveți unele simptome minore și temporare. „Simptomele acute de sevraj ale nicotinei pot fi psihologice și fizice”, spune dr. Djordjevic. Simptomele psihologice pot include pofte de nicotină, schimbări ale dispoziției, probleme de concentrare, iritabilitate și anxietate, spune el. Simptomele fizice includ „dureri de cap, transpirații, tremurături, insomnie, apetit crescut, crampe abdominale și constipație”, spune dr. Djordjevic.

O zi mai târziu: scade riscul de infarct

Potrivit unui studiu din 2018 publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, utilizarea zilnică a țigării electronice dublează riscul unei persoane de a face atac de cord. Cu toate acestea, dacă renunțați, riscul începe să scadă foarte repede.

„După doar o zi, riscul de infarct începe să scadă datorită scăderii tensiunii arteriale, creșterii nivelului de oxigen din sânge și reducerii influenței negative asupra nivelului de colesterol și a formării cheagurilor de sânge”, spune dr. Djordjevic.

Două zile mai târziu: simțurile încep să se îmbunătățească

Vapingul, la fel ca fumatul de țigară, vă poate estompa simțurile, reducându-vă capacitatea de miros și gust. După doar 48 de ore fără puf, este posibil să începeți să observați că capacitatea voastră de a gusta și a mirosi mâncarea s-a îmbunătățit. Nicotina afectează mai mult decât creierul tău, noi cercetări sugerând și că nicotina vă poate crește glicemia.

Trei zile mai târziu: nu mai ai nicotină în organism

Dacă nu ați avut încă sevraj de nicotină, este posibil să îl experimentați în ziua a treia. „În ziua a treia nicotina iese cu totul din corpul tău, motiv pentru care simptomele de sevraj ating apogeul”, spune dr. Djordjevic.

CITEȘTE ȘI: Un medic rus dezvăluie secretul: Cum să renunţi la fumat cu ajutorul unui ceai

O lună mai târziu: plămânii arată mult mai sănătoși

Fumătorii au adesea o tuse copleșitoare sau fac un sunet șuierător atunci când respiră, pe care mulți îl numesc tuse de fumător. Fumatul chiar și al țigărilor electronice vă poate afecta sănătatea plămânilor și poate face dificilă combaterea infecțiilor.

Renunțarea, totuși, va ajuta plămânii să revină. „După o lună, capacitatea pulmonară se îmbunătățește; respirați mai ușor și nu mai tușiți la fel de mult”, spune dr. Djordjevic.

După un an: riscul de a face infarct este redus la jumătate

Când vasele de sânge revin la dimensiunea normală, ritmul cardiac este echilibrat, iar tensiunea arterială este redusă, riscul de atac de cord devine mai mic.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro