SANATATE

Ce se întâmplă în creier dacă ai deficit de vitamina B12

Foto: providr.com

Ce se întâmplă în creier dacă ai deficit de vitamina B12. Suplimentele de vitamina B12 sunt utilizate în principal împotriva stresului și pentru a crește nivelul de energie din organism. Această vitamină are capacitatea de a îmbunătăți performanța și funcțiile mentale.

Absența sa, pe de altă parte, provoacă multe complicații, dintre care unele le puteți găsi mai jos în acest articol.

Ce se întâmplă în creier dacă ai deficit de vitamina B12

Funcțiile creierului

Lipsa vitaminei B12 la vârstnici este un factor declanșator pentru scleroză și degenerarea funcțiilor creierului. Aceasta include scleroza multiplă și boala Parkinson.

CITEȘTE ȘI: Fructul de sezon pe care să îl consumi în fiecare zi: Protejează creierul și inima

Depresia

Nivelurile scăzute ale acestei vitamine provoacă schimbări de dispoziție, depresie și anxietate. Luarea de suplimente restabilește starea internă a unei persoane în doar o săptămână.

Ischemia și bolile cardiovasculare

Lipsa acestei vitamine este puternic asociată cu apariția ischemiei. În absența vitaminei B12, nivelurile de homocisteină din sânge sunt foarte ridicate. Acest lucru crește riscul de ateroscleroză și alte boli cardiovasculare.

Anemia

Atunci când nivelurile de vitamina B12 sunt scăzute, organismul are dificultăți în a produce globule roșii. Astfel, organismul este mai predispus la anemie.

Alimentele cele mai bogate în vitamina B12

Această vitamină importantă se găsește în diverse alimente, cum ar fi: pește, carne, păsări de curte, ouă, lapte și subprodusele sale. Vitamina B12 nu se găsește în alimentele vegetale, dar cerealele care se consumă cu lapte dimineața sunt îmbogățite cu această vitamină.

Sardinele sunt bogate în vitamina B12. O cantitate de 150 de grame de sardine conține 200% din doza zilnică recomandată de vitamina B12.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua poate face rău creierului dacă este consumată în acest fel

Păstrăvul este un alt exemplu de sursă excelentă de vitamina B12. O cantitate de 100 de grame de păstrăv furnizează 125% din doza zilnică recomandată de vitamina B12, potrivit actualno.com.

Pe de altă parte, o cantitate de 200 de grame de somon la cuptor furnizează 80% din doza zilnică recomandată din această vitamină importantă.

Comentarii: