X

Ce se întâmplă în organism dacă dormim doar 7 ore pe noapte

Ce se întâmplă în organism dacă dormim doar 7 ore pe noapte. O noapte de odihnă de 8 ore este considerată o durată normală de somn . Chiar și o ușoară perturbare a tiparelor de somn are un impact semnificativ asupra bunăstării în ziua următoare.

Lipsa de somn poate avea consecințe grave pentru organism. Dar ce se întâmplă dacă vă lipsește doar o oră de somn, adică dacă dormiți 7 în loc de 8 ore pe noapte?

Neurologul Dorsey Standish comentează modul în care pierderea unei ore de somn afectează organismul. De asemenea, ea a împărtășit sfaturi pentru revenirea în formă.

CITEȘTE ȘI: Cât de bun este un pui de somn la mijlocul zilei: Efectul benefic pe care îl are asupra creierului

Ce se întâmplă în organism dacă dormim doar 7 ore pe noapte

„Adesea, atunci când pierzi o oră de somn, s-ar putea să nu pară o pierdere mare”, spune Dr. Standish, adăugând că atunci când pierzi acea oră, acumulezi ceea ce se numește o «datorie de somn».

„Această datorie nu dispare de la sine; ea tinde să se acumuleze în timp. Dacă mergeți la culcare cu 30-60 de minute mai târziu decât de obicei pentru mai multe nopți la rând, acest lucru poate duce la un deficit de somn semnificativ”, spune specialistul.

Sleep Foundation recomandă ca adulții să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, deși cantitatea de somn necesară poate varia în funcție de nevoile individuale. Este important să știi exact de cât somn ai nevoie pentru a te simți odihnit și a performa la potențialul tău maxim.

„Dacă știți că nu veți putea ajunge la culcare la timp din cauza anumitor circumstanțe, ar trebui să vă pregătiți din timp. Dacă vă așteptați să pierdeți o oră de somn, încercați să mergeți la culcare cu o oră sau mai mult mai devreme în noaptea următoare”, spune Dr. Standish, potrivit actualno.com .

Cu toate acestea, specialistul notează că a merge la culcare mai devreme nu este întotdeauna o opțiune, mai ales dacă sunteți obișnuiți să mergeți la culcare mai târziu. Prin urmare, este important să vă pregătiți în avans: luați cina mai devreme, creați o atmosferă calmă pentru relaxare și pregătiți-vă treptat corpul pentru somn.

Cum să recuperați somnul pierdut?

Dr. Standish spune că un pui de somn sau un somn suplimentar pot ajuta la recuperarea orelor pierdute, dar recuperarea completă poate dura câteva zile. „Cercetările arată că poate dura până la patru zile pentru a recupera o oră de somn pierdut”, adaugă ea.

Pentru a vă recupera după pierderea somnului, o odihnă scurtă poate fi cel mai bun aliat al dumneavoastră. Dr. Standish recomandă să trageți un pui de somn de 10-20 de minute sau să practicați tehnici de somn profund și de relaxare dezvoltate de neurocercetătorul Andrew Huberman de la Universitatea Stanford. Această metodă include practici de calmare precum yoga pentru a vă ajuta să vă concentrați și să vă relaxați.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului profund contează: Probleme de sănătate care apar din această cauză

„Ambele abordări s-au dovedit a fi eficiente în restabilirea funcției cognitive și în creșterea nivelului de dopamină, care promovează relaxarea”, conchide Dr. Standish.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro