RELATII

Ce se întâmplă în organismul tău când TE DESPARȚI de cineva drag /STUDIU

Foto: Pinterest.com

Despărțirile dor. Știm deja! După o perioadă în care ai investit timp, sentimente și ai împărtășit momente frumoase cu persoana iubită, e firesc ca despărțirea să doară.

Dacă te întrebi cum apare atracția dintre două persoane, responsabili sunt feromonii, compuși chimici adesea asociați cu atracția, eliminați prin transpirație, pe care îi detectează alte persoane, cărora li se modifică imediat comportamentul. Și oxitocina, cunoscută ca „hormonul dragostei”, are o legătură cu stabilirea relațiilor de apropiere, încredere și iubire.

Se pare că adulții au numeroase caracteristici menite să atragă fizic persoanele de sex opus: vocea, părul facial al bărbaților sau sânii proeminenți și curbele pronunțate ale femeilor. Niciunul dintre aceste lucruri nu este „esențial”, dar în trecutul îndepărtat se pare că exact asta căutau partenerii unul la celălalt. Important este să se facă distincția între dorința sexuală și legătura mai profundă, bazată pe încredere, dragoste și relații de lungă durată.

Legătura dintre creier și reacția fizică a organismului

Creierul se adaptează incredibil de ușor la legăturile pe care le creezi cu ceilalți. La fel, se și obișnuiește cu un anumit set de comportamente și stări care, la o despărțire, se schimbă brusc. Potrivit theguardian.com, creierul investește enorm în susținerea unei relații, suportând toate schimbările și intensitatea trăirilor zilnice.

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

Ce spune CULOAREA PĂRULUI tău despre CÂT de bună ești în pat

Metodele prin care puteți arde MAI MULTE CALORII zilnic

E firesc ca, atunci când se produce despărțirea, creierul să fie afectat. Toate senzațiile pozitive pe care le-a construit dispar brusc, ceea ce poate fi destul de dur pentru un organ atât de precis, care nu lucrează cu incertitudinea, ambiguitatea și schimbările neașteptate. Exact aceasta face ca despărțirile să doară.

Studiile au arătat că o despărțire activează aceleași regiuni ale creierului care declanșează bolile fizice, în urma șocurilor psihice puternice. Și, din moment ce creierul controlează corpul, activarea acestor sisteme poate declanșa o serie de efecte: de exemplu, eliberarea hormonilor de stres care, la rândul lor, afectează inima, sistemul digestiv și chiar sistemul imunitar. În cazuri extreme, stresul poate slăbi inima, favorizând o afecțiune numită cardiomiopatie sau „sindromul inimii frânte”, care uneori poate duce la deces.

Astfel se explică apariția depresiei, lipsa poftei de mâncare și senzația de slăbiciune în corp atunci când o relație se încheie. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că schimbările bruște reprezintă un șoc pentru creier, generează emoții nocive și declanșează boli fizice neașteptate.

Ce să NU porți niciodată la o nuntă. Și ce POȚI îmbrăca în 2017

Cum îţi poţi proteja sistemul imunitar: Sfaturile pe care trebuie să le respecţi cu sfinţenie

Problemele de sănătate care apar dacă ai FLUCTUAȚII mari de greutate

O relație care se sfârșește brusc, după o perioadă în care creierul s-a obișnuit cu un anumit comportament, poate fi foarte nocivă pentru starea psihică și fizică. Acest lucru nu înseamnă incapacitatea creierului de a face față unei despărțiri, ci doar un proces de acceptare mai lent al acestei schimbări.

Foto: Pinterest.com

Potrivit unui studiu recent publicat în Evolution and Human Behavior, femeile sunt mai afectate de despărțiri decât bărbații, suferind mai mult timp după o despărtire.Totuși, în momentul în care s-au recuperat, sunt pe deplin vindecate.

„Bărbații reacționează diferit inițial, par mai puțin afectați, se arată indiferenți, iar decizia lor pare de necombătut, dar tot ei sunt cei care nu se recuperează niciodată cu adevărat”, spune Craig Morris, profesor de antropologie la Universitatea Binghamton din New York și autor principal al studiului.

Neurologii de la Universitatea Columbia au folosit tehnici de imagistică pentru a examina activitatea creierului în cazul persoanelor necăsătorite, care au trecut printr-o despărțire nedorită în ultimele șase luni.

Kate Middleton, schimbare de look / FOTO

Studiu vital pentru sănătate: Cum reuşim să reducem colesterolul

Greşelile care îți transformă cafeaua într-un PERICOL pentru organism

Participanții au analizat imaginile partenerilor lor, în timp ce se gândeau la experiențele comune. Cercetătorii au comparat apoi scanările făcute în momentul în care participanții s-au uitat la fotografiile foștilor parteneri cu cele în care aceștia au fost expuși la senzația de durere fizică, generată de arsură, și au descoperit că aceleași părți ale creierului au reacționat în ambele cazuri.

Dacă ai trecut printr-o despărțire și nu reușești să mergi mai departe, alege să înaintezi cu pași mici. Tu îi dai comenzi creierului, iar el e întotdeauna de partea ta. Analizează situația, pune în balanță avantajele și dezavantajele relației și fii sinceră cu tine: dacă s-a întâmplat așa… recunoaște, poate e un pas înainte!

Comentarii: