X

Ce simptome indică o splină mărită

Ce simptome indică o splină mărită. În medicină, o splină mărită se numește splenomegalie. Splina este situată în cadranul superior stâng al abdomenului, chiar sub diafragmă și lângă stomac. Are un aport sanguin foarte bogat, deoarece este responsabilă de filtrarea sângelui. Face parte din sistemul limfatic și este un organ extrem de important în lupta împotriva infecțiilor, deoarece produce globule albe.

Ce tip de durere provoacă o splină mărită?

Datorită localizării sale, dacă se mărește, splina poate irita diafragma și provoca sughiț, potrivit Dr. Stanislava Simeonova-Dimitrova.

În plus, ca urmare a apropierii sale de diafragmă, durerea de splină poate radia spre spate și poate fi resimțită în omoplat, potrivit actualno.com.

Dacă splina mărită apasă asupra stomacului, o persoană experimentează o senzație de balonare după ce mănâncă (chiar dacă a consumat o cantitate mică de alimente).

CITEȘTE ȘI: Atenție la acest simptom banal: Poate semnala o splină mărită

Simptome care sugerează o splină mărită

Foarte adesea, o splină mărită nu este însoțită de alte semne și simptome. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceasta se poate manifesta:

O splină mărită poate fi cauzată de:

Cauze mai frecvente ale unei spline mărite

Infecția

Unele infecții pot provoca splenomegalie. Cele mai frecvente sunt:

Leziuni

Leziunile la nivelul abdomenului pot duce la afectarea splinei, la mărirea acesteia și, uneori, la ruptură. Cel mai adesea, acestea sunt accidente rutiere sau leziuni sportive.

Când să consultați un medic?

Consultați imediat un medic dacă aveți dureri în partea superioară stângă a abdomenului, mai ales dacă acestea sunt severe sau se agravează atunci când respirați adânc. Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic folosind palparea (pipăitul). Acesta poate solicita teste precum analize de sânge, o ecografie sau o tomografie computerizată.

Dacă aveți splenomegalie, este important să preveniți afectarea splinei mărite. Atunci când splina dumneavoastră este mărită, există un risc mai mare ca aceasta să se rupă, ceea ce poate duce la hemoragii interne grave, care pot pune viața în pericol.

CITEȘTE ȘI: Ştiai acest lucru despre propriul organism? De ce este considerată splina ‘a doua inimă’

Care este tratamentul pentru o splină mărită?

Deoarece splenomegalia este cauzată de o afecțiune subiacentă, tratamentul va depinde de cauza subiacentă. Dacă infecția care cauzează splina mărită este bacteriană, medicul vă poate prescrie antibiotice. Dacă cauza este un virus, atunci antibioticele nu vor fi de ajutor.

În unele situații, când nu este disponibil niciun alt tratament eficient, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a splinei (splenectomie). În astfel de cazuri, riscul de a dezvolta infecții pe tot parcursul vieții poate fi crescut.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro