Procedura de aerisire a caloriferelor se realizează de obicei toamna, după reumplerea instalaţiei termice, pentru eliminarea aerului rămas în ţevi sau în calorifere.
Sistemul de încălzire funcţionează după reguli relativ simple. Apa intră în calorifer prin ţeava de tur, în partea superioară, traversează caloriferul şi iese pe partea inferioară, prin ţeava de retur.
În acest timp, se pot forma bule de aer care, pentru că aerul este mai uşor decât apa, se ridică în partea de sus a caloriferului, afectând încălzirea. În plus, prezenţa aerului poate provoca ruginirea caloriferului pe interior, scurtându-i durata de viaţă, potrivit adevarul.ro.
Caloriferele se aerisesc urmând doar 5 paşi simpli:
1. În primul rând, se ia o şurubelniţă, un recipient pentru apă şi o cârpă.
2. În caz că aveti centrală proprie de încălzire, asiguraţi-vă că este oprită şi verificaţi presiunea. Închideţi robineţii de tur şi de retur şi deschideţi uşor robinetul de aerisire. La început va ieşi apă cu aer, aproximativ 15-20 de secunde, până când presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferică şi nu se mai aude acel sfârâit specific.
3. Deschideţi uşor şi robinetul de retur, până când nu mai iese deloc aer, ci doar apă.
4. Închideţi şurubul de la aerisitor (robinetul de aerisire) şi deschideţi complet robinetele de tur şi retur.
CITEȘTE ȘI: Cu toţii procedăm greşit: Obiectele pe care NU ar trebui să le ţii în baie
5. Pentru caloriferele din fontă, e nevoie de o piuliţă olandeză şi o cârpă, care se înfăşoară în jurul piuliţei, şi care va direcţiona apa către recipient. Se răsuceşte piuliţa şi se scoate robinetul de pe calorifer pentru a permite bulelor de aer blocate pe traseu sa iasă. Dacă temperatura este egală pe toată suprafaţa caloriferului, aerisirea s-a făcut corect. Aerisirea caloriferelor se recomandă să se facă măcar o dată pe an, înainte de sezonul rece.
Comentarii: