Mihai Oprea (38 de ani) este technician optometrist, iar de la vârsta de 20 de ani, imediat după terminarea studiilor, a intrat ca antreprenor pe piaţa de optică medicală.
În cei 18 ani de lucru cu pacienţi de toate vârstele poate să afirme că românii ajung să vină la control abia la doi ani după ce constată că au nevoie să mărească distanţa dintre ochi şi text pentru a putea citi.
„Optimistul din mine îşi doreşte să vii la control de bună voie. Pesimistul din mine ştie că te va aduce timpul. Vino la control până nu vine controlul la tine!“ Acesta este felul sarcastic, dar sincer, prin care tehnicianul optometrist Mihai Oprea, din Bucureşti, subliniază că un control oftalmologic făcut periodic îţi poate salva vederea, potrivit adevarul.ro.
Cum îngrijim ochelarii
Ochelarii se spală cu apă şi cu săpun. Asta este important să reţineţi. De exemplu, ochelarii mei de soare îi spăl o dată la câteva zile – dar eu sunt şi foarte tipicar şi am şi grijă de ei. Tratamentele de pe lentile sunt gândite să reziste inclusiv la agenţi corozivi, ca diluantul de vopsea sau acetonă, deci nu or să păţească nimic de la săpun şi apă.
CITEȘTE ȘI: Ce ochelari de soare sunt cei mai PERICULOȘI?
Ce se întâmplă dacă nu spălăm ochelarii
Soluţiile acestea de curăţare speciale care se găsesc în comerţ nu sunt suficiente? De ce am mai folosi apă şi săpun?
Cea mai proastă decizie pe care poţi să o iei pentru ochelarii tăi sunt şerveţelele umede care se găsesc de cumpărat în magazinele de optică sau să foloseşti spray-uri. În ultima vreme, am văzut la marile centre comerciale nişte indivizi care vând la o tarabă astfel de spray-uri şi spun că fac nu ştiu ce. Aiurea!
Dau un exemplu: la spălătoria auto, când te duci să speli maşina, nu bagă nimeni un burete plin de spumă şi se apucă să spele caroseria. Primul lucru pe care îl face este să dea cu jet de apă pentru a înlătura praful şi nisipul de pe maşină. După asta o degresează şi apoi o spumează şi la sfârşit o clăteşte.
La fel şi la ochelari. Ai dat praful la o parte cu apă, praful este cel mai fin nisip, da? Dacă tu freci cu un şerveţel umed sau pulverizezi soluţia din spray pe o suprafaţă lucioasă, vei zgâria acea suprafaţă, iar mizeria rezultată o vei împinge între şanţul dintre ramă şi lentilă.
D-aia se înverzesc ramele pe margine sau d-aia se îmbâcsesc, pentru că atunci când ştergi cu şerveţelul următoarea dată, iei mizeria de pe margini şi o mai bagi o dată pe mijlocul lentilei. Mizeria de pe lentile este sebumul de pe faţa noastră, fondul de ten, fixativul. Sau ai băut o cola şi au sărit stropi pe lentilă, sau ai discutat cu cineva care vorbea „cu precipitaţii“, sau ţi-a sărit ciorbă pe lentilă, n-are importanţă, se pot întâmpla multe.
Dacă nu îi speli, toate astea se află pe ochelari.
Deci, în primul rând, înlăturăm praful cu jet de apă, pentru că praful este microabraziv. Apoi, pasul al doilea: folosim săpunul care degresează atât lentilele, cât şi rama. Astfel, lentilele vor fi mult mai clare, grăsimea este înlăturată total şi de pe ramă, şi de pe lentilă.
CITEȘTE ȘI: Ai putea avea nevoie de ochelari: Ai grijă la aceste opt simptome
Ștergerea ochelarilor cu un colț de haină
Este un gest pe care îl facem frecvent, indiferent dacă vorbim despre ochelarii de soare sau de vedere: ştergem lentila cu un colţ de haină… Nu este un gest care ar trebui făcut, în primul rând pentru că pe tricou ai praf, doi la mână pentru că lentilele sunt pline de praf, mai ales dacă vorbim de ochelarii de soare.
Când purtăm ochelari de soare se presupune că suntem în stare de relaxare, adică ori la plajă, ori la plimbare, şi ochelarii păţesc cele mai multe atunci. Un singur microcristal de nisip dacă ai pe lentilă şi l-ai prins cu cârpa când îi ştergi şi i-ai nenorocit.
Unde lăsăm ochelarii atunci când nu-i purtăm la ochi?
Dacă laşi ochelarii lângă o sursă de căldură – poate i-ai pus pe sobă sau pe un calorifer – fie ţi se deteriorează ramele, fie lentilele.
De regulă, ochelarii ar trebui băgaţi ori în torpedou, ori în buzunarele laterale sau în cotieră, în niciun caz să nu fie expuşi direct soarelui, nici măcar dacă se află în toc.
Vorbeam mai devreme despre ochelarii murdari. Mizeria de pe lentile sau de pe ramă poate ajunge în ochi? Bineînţeles! Acestea sunt cele mai frecvente conjunctivite, în afară de cele sezoniere, de primăvară, provocate de polen sau de praf. Da, putem să facem conjunctivită de la murdăria de pe perniţele de la nas.
Perniţele acelea sunt perfect transparente când le cumperi, chiar dacă sunt din plastic sau din silicon. Ele îşi schimbă culoarea cam în şase luni, chiar dacă le speli sau nu. Bineînţeles că se fac mai urâte dacă nu le speli. Una este să ai o perniţă care a devenit din transparentă albă, opacă şi una este să ai o perniţă galbenă sau chiar verzuie.
CITEȘTE ȘI: Cum poți recunoaşte ochelarii de soare CONTRAFĂCUȚI
Ele acumulează grăsime, tot felul de spori, inclusiv tot felul de ciuperci. Noi avem anumiţi acarieni de piele care se plimbă, urcă, de-aia şi trebuie spălaţi ochelarii. Ai tot felul de vietăţi pe piele. Ele se înmulţesc pe perniţele acelea, fac o adevărată cultură de bacterii.
Bineînţeles că putem ajunge şi la dermatite! Mai ales la persoanele care ajung să aibă perniţele foarte depărate, strâmbe, şi atunci ochelarii nu mai stau pe nas pe suportul de plastic, se freacă fierul direct pe nas şi te zgârie, faci o microleziune, intră microbii pe acolo şi de acolo migrează şi ai făcut o chestie foarte urâtă.
Comentarii: