X

Cea mai bună legumă care întărește sistemul imunitar: Conține mai multă vitamina C decât portocalele

Cea mai bună legumă care întărește sistemul imunitar: Conține mai multă vitamina C decât portocalele. Nu este un secret faptul că legumele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru imunitate . Acestea sunt pline de nutrienți esențiali pe care organismul îi folosește pentru a proteja celulele și a lupta împotriva germenilor care cauzează boli. Dar dacă o legumă ar ieși pe primul loc, care ar fi aceea?

Un nutriționist dezvăluie care este cea mai bună legumă pentru imunitate – plus de ce este atât de bună și cum să mănânci mai mult din ea.

Cea mai bună legumă care întărește sistemul imunitar – Ardeiul gras roșu

Când vine vorba de susținerea imunității, ardeii roșii câștigă locul întâi, potrivit lui Kristen Lorenz, dietetician autorizat.

„Ardeii grași roșii sunt plini de nutrienți care susțin imunitatea, în special vitamina C și vitamina A”, explică Lorenz.

CITEȘTE ȘI: Leguma pe care să o consumi în fiecare zi, semințele sale sunt bune pentru oase

Vitamina C susține activitatea neutrofilelor, un tip de celule albe din sânge care ajută organismul să lupte cu agenții patogeni (adică germenii care cauzează boli), notează Lorenz. De asemenea, se mândrește cu proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că protejează celulele sănătoase de daune. Mai mult, vitamina C promovează formarea colagenului, care este „crucial pentru menținerea integrității pielii și a membranelor mucoase, care este prima linie de apărare a organismului nostru împotriva agenților patogeni”, spune Lorenz.

De fapt, ardeii roșii au mai multă vitamina C decât portocalele, un fruct popular adesea asociat cu imunitatea. „În timp ce o portocală medie furnizează aproximativ 70 mg de vitamina C, un ardei roșu de dimensiuni similare conține între 150 și 190 mg”, spune Lorenz.

„Acest conținut bogat de vitamina C susține poziția ardeilor roșii ca una dintre cele mai puternice surse naturale ale acestei vitamine care stimulează imunitatea – printre fructe și legume”, adaugă ea.

Vitamina A

În ceea ce privește vitamina A? „Ardeii grași roșii sunt bogați în beta-caroten, un precursor al vitaminei A”, spune Lorenz. (Cu alte cuvinte, beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism.) Vitamina A este implicată în funcția celulelor T și a celulelor B, care sunt componente importante ale sistemului imunitar, notează Lorenz.

De asemenea, ajută la producerea anticorpilor și a răspunsurilor celulelor imunitare, asigurându-se că organismul dumneavoastră poate lupta eficient împotriva germenilor. În plus, la fel ca vitamina C, vitamina A este necesară pentru sănătatea pielii și a membranelor mucoase, „care acționează ca bariere fizice împotriva agenților patogeni”, spune Lorenz.

Potrivit lui Lorenz, ardeii roșii oferă, de asemenea, vitamina E, folat și cantități mici de zinc și seleniu. Vitamina E este un antioxidant care lucrează împreună cu vitamina C; împreună, duo-ul protejează membranele celulare, susținând astfel celulele imunitare, notează Lorenz.

„Folatul este esențial pentru sinteza ADN, care ajută la producerea și maturizarea celulelor imunitare, în timp ce zincul și seleniul sunt oligoelemente care stimulează răspunsul imunitar, ajutând la vindecarea rănilor și reducând inflamația”, spune Lorenz.

În cele din urmă, ardeii roșii conțin fibre, un nutrient care menține intestinul – și bacteriile intestinale – în formă maximă. Acest lucru contribuie în continuare la funcția imunitară, deoarece un intestin sănătos este necesar pentru un răspuns imunitar optim.

Dar ardeii verzi, galbeni și portocalii?

Contrar credinței populare, ardeii de culori diferite nu provin din plante diferite. Toți provin din aceeași plantă, dar au grade diferite de coacere.

Mai exact, ardeii roșii sunt complet coapte pe viță, în timp ce alte culori sunt mai puțin coapte. „Acest proces de coacere îmbunătățește atât vitamina C, cât și betacarotenul, făcând ca ardeii roșii să fie mai buni pentru funcția imunitară decât alte culori”, spune Lorenz.

Cum să mâncați mai mulți ardei roșii

Acum că ai înțeles pe deplin puterile de stimulare a imunității ale ardeilor roșii, iată cum să mănânci mai mult din ei!

Mic dejun cu felii crude

Potrivit lui Lorenz, ardeii roșii sunt mai dulci decât omologii lor verzi, galbeni și portocalii, deci sunt o gustare satisfăcătoare. „Încercați să asociați felii de ardei cruzi cu hummus sau salată de ton, care oferă fibre și proteine pentru a vă menține sătul mai mult timp”, spune Lorenz.

CITEȘTE ȘI: Leguma esențială pentru sănătatea creierului, în special pentru persoanele în vârstă

Adăugați-i la supă

Urmați sfatul lui Lorenz și adăugați ardei copți la următoarea dvs. supă cremă. Aceștia vor spori cremozitatea și conținutul de vitamine al felului de mâncare, oferind o dublă lovitură. Încercați-i într-o supă vegană cremă de roșii, o supă de morcovi cu harissa sau o supă de dovleac cu linte roșie și lămâie.

Faceți ardei umpluți

„Ardeii verzi sunt adesea folosiți în rețetele de ardei umpluți, dar o înlocuire ușoară este să folosiți în schimb ardei roșii”, spune Lorenz. „Încărcați-i cu curcan măcinat, condimentat și orez, acoperiți cu brânză și coaceți la cuptor pentru o masă echilibrată, bogată în nutrienți.” Pentru o variantă fără carne, renunțați la curcan și folosiți în schimb fasole, linte sau tempeh sfărâmat.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro