Rețeta celui mai căutat sos pentru paste este originară din regiunea Bologna a Italiei şi are o vechime de aproximativ 3 secole de savoare. Acesta este unul dintre cele mai renumite sosuri ale bucătăriei italiene și poate fi folosit atât la paste, cât și la Lasagna.
CITEȘTE ȘI: Lasagna bolognese: Rețeta care îți merge la inimă, mai ales în zilele reci de toamnă
Ingrediente:
Cum se face sosul Bolognese:
Cureţi ceapa, morcovii, usturoiul şi ţelina, apoi le mărunţeşti, aşezate în mici boluri separate.
Într-o oală de fontă, la foc mare, pui puţin ulei de măsline şi cubuleţul de unt, la încins. Apoi căleşti legumele. Secret: să nu se ardă ceapa la călire, cum se poate întâmpla, presari puţină sare peste ea, pentru că sarea scoate apa din ceapă şi nu o lasă să se ardă. Când ai observat că ceapa a devenit transparentă, adaugi carnea tocată. Amesteci bine să se fărâmiţeze, pentru că nu sunt de dorit bucăţile mari de tocătură, în sosul final.
CITEȘTE ȘI: Detaliile care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite
Torni în oală laptele, când carnea este pregătită (ne dăm seama că e gata să primească laptele, când începe să se lipească uşor de baza oalei şi când nu mai există bucăţi mari). Laptele frăgezeşte carnea şi îi dă o savoare aparte. Laşi tot să fiarbă până scade puţin compoziţia (se mai evaporă din apă) şi adaugi vinul roşu sec. Amesteci bine şi laşi tot să fiarbă şi să se evapore din apă.
Între timp, într-un bol mixezi roşiile cu ajutorul unui blender vertical şi le pui în oală, condimentând cu nucşoară proaspăt rasă şi puţin cimbrişor. Amesteci şi laşi la fiert, iar gata va fi când va căpăta o consistenţă densă.