Esenţial pentru reuşita preparatului este modul cum preparăm rântaşul în care vom pune la fiert legumele, dar şi ordinea corectă în care adăugăm celelalte ingrediente şi condimentele.
Începem prin a spăla şi curăţa păstăile, scoţându-le aţele şi tăindu-le capetele. Le rupem apoi în două şi curăţăm morocovul, ceapa, usturoiul şi roşiile, tăindu-le în bucăţi grosiere. ”Vom face în paralel un rântaş, vom căli puţină făină şi vom folosi 500 de mililitri de lapte în loc de apă pentru ca supa să iasă îngroşată, aşa cum se făceau iniţial mâncărurile ardeleneşti, cu făină trasă la tigaie”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, potrivit adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: Reţeta celebrului Jamie Oliver: Cum prepari o delicioasă plăcintă cu miel şi brânză
Ingrediente:
– Păstăi-500 de grame;
– Morcov-o bucată;
– Jumătate de ţelină;
– Făină-o lingură;
– Ceapă- o bucată mai mare (250 de grame);
– Boia-un vârf de linguriţă;
– Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;
– Mărar-o legătură;
– Usturoi-2-3 căţei;
– Cimbru-o crenguţă;
– Roşii-300-400 de grame;
– Pastă de tomate-o lingură (50 de grame).
CITEȘTE ȘI: Maestrul gastronomiei româneşti îşi dezvăluie reţeta: Cum se prepară cea mai bună ciorbă de perişoare
În acest rântaş vom pune la fiert legumele, mai întâi rădăcinoasele (morcovul, ţelina), apoi pătrunjelul şi ceapa, iar spre sfârşitul fierberii vom adăuga şi verdeaţa.
Separat, vom opări păstăile în apă fierbinte cu un praf de sare, ca să le înmuiem uşor. Când legumele încep să se pătrundă, adăugăm roşiile, sarea, boiaua, căţeii de usturoi tocaţi mărunt, cimbrul, pasta de tomate şi păstăile, care vor defini gustul ciorbei noastre.
În ultimele cinci minute ale tratamentului termic, vom pune un capac deasupra recipientului unde facem ciorba, adăugăm şi mărarul, iar ciorba noastră de legume este gata.
Preparatul se serveşte cu smântână şi pâine de casă.
Comentarii: