Ceai fermentat: Efectul benefic asupra sănătații – Protejează de o boală gravă. O serie de studii arată că consumul zilnic de ceai fermentat (negru) poate ajuta la echilibrarea glicemiei și la prevenirea diabetului de tip 2, o boală asociată în mod obișnuit cu obezitatea.
Oamenii de știință au studiat obiceiurile de consum de ceai și riscul de diabet în rândul populației din China.
Ceai fermentat: Risc scăzut de diabet
Chinezii care au băut zilnic ceai negru au avut un risc cu 53% mai mic de a dezvolta prediabet și un risc redus cu 47% de diabet de tip 2, în comparație cu persoanele care au băut rar sau niciodată ceai.
În cazul prediabetului, nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu este încă prea ridicat pentru a fi numit diabet. Ceaiul întunecat este un ceai învechit din China, care a trecut printr-un proces de fermentație și este extrem de bogat în bacterii sănătoase sau probiotice care au un efect benefic asupra sănătății intestinelor.
CITEȘTE ȘI: Medic: Această băutură scade glicemia și blochează diabetul
Participanții la studiu care au consumat ceai zilnic au avut un risc cu 15% mai mic de prediabet și un risc cu 28% mai mic de diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu beau ceai. Aceste beneficii sunt mult mai vizibile la persoanele care beau zilnic ceai fermentat.
Diabeticii nu pot excreta excesul de glucoză în urină, astfel că există riscul ca nivelul de zahăr din sânge să crească. Cu toate acestea, persoanele care consumă în mod regulat ceai negru reușesc să excrete mai mult zahăr din sânge în timpul urinării.
De asemenea, consumul de ceai îmbunătățește rezistența la insulină. Diabeticii nu produc insulină sau sunt rezistenți la efectele acesteia, iar insulina este necesară pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. Potrivit experților, rezultatele acestor studii sunt destul de încurajatoare, dar mai sunt necesare încă mai multe cercetări înainte de a se putea trage concluzii finale cu privire la faptul că ceaiul negru afectează riscul de a dezvolta diabet.
În prezent, cercetătorii desfășoară un studiu care examinează beneficiile ceaiului negru asupra controlului nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. În concluzie, în rândul adulților chinezi, consumul regulat de ceai negru este asociat cu efecte pozitive asupra sănătății, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Medic: Acest fruct de toamnă este cel mai bun remediu pentru diabet
Ce alimente și băuturi să evitați în diabetul de tip 2?
- Zahărul și dulciurile – zahărul alb, produsele făinoase, înghețata, biscuiții și tot felul de dulciuri.
- Alimentele procesate – fast-food, alimente ambalate, etc.
- Alimentele bogate în grăsimi saturate – carnea roșie, alimentele prăjite și produsele lactate grase.
- Alimente cu un indice glicemic ridicat – alimente precum pâinea albă, orezul alb, porumbul, cartofii pot crește rapid nivelul de zahăr din sânge.
- Alcoolul – băuturile alcoolice pot crește nivelul de glucoză. Dacă totuși doriți să consumați alcool – să fie moderat și rar.
- Sarea și sodiul – limitați sarea, care include bulionii, conservele, mâncarea de tip fast-food etc.
- Alimentele bogate în colesterol – limitați consumul de alimente bogate în colesterol, cum ar fi carnea roșie și produsele lactate grase.
- Produse „dietetice”.