Ceaiul care poate ajuta la tratarea anumitor boli ale creierului. Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este utilizată de milenii pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv ca ceai din plante. Denumirea genului Achillea este asociată cu legendarul erou homeric Ahile, care folosea coada-șoricelului pentru a trata rănile soldaților săi.
Există aproximativ 140 de specii diferite de Coada-șoricelului, care se caracterizează prin flori asemănătoare strugurilor și frunze păroase și parfumate.
Iată cu ce ajută ceaiul de coada-șoricelului.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună plantă pentru imunitate și colesterol: Consum-o sub formă de ceai în fiecare zi
Coada-șoricelului a fost folosită mult timp pentru a trata problemele digestive, cum ar fi ulcerul și sindromul colonului iritabil, ale cărui simptome includ dureri de stomac, diaree, constipație, balonare. Studiile arată că părțile aeriene ale acestor plante pot conține un suc digestiv amar care poate ajuta la menținerea fluxului biliar și poate acționa ca un diuretic. Alcaloizii din plantă pot avea, de asemenea, proprietăți antioxidante și gastroprotectoare care ajută la sănătatea generală a sistemului digestiv.
Flavonoidele și alcaloizii din ceaiul de coada-șoricelului pot ajuta la reducerea simptomelor de depresie și anxietate.
Cercetătorii notează că analiza lor a studiilor din ultimul deceniu indică faptul că alcaloizii din ceaiul de gălbenele ar putea juca un rol important ca antidepresiv natural.
Un studiu din 2017 a arătat că planta coada-șoricelului poate ajuta cu anumite boli ale creierului, inclusiv scleroza multiplă, boala Alzheimer, boala Parkinson și inflamația creierului și a măduvei spinării cauzată de o infecție virală.
Un alt studiu a arătat că alcaloizii prezenți în coada-șoricelului pot ajuta în cazul anumitor boli neurodegenerative, precum și posibil al accidentului vascular cerebral.
Deși inflamația este un răspuns natural al organismului, inflamația cronică poate duce la deteriorarea celulelor, țesuturilor și organelor.
Studiile arată că planta coada-șoricelului are efecte antiinflamatorii. Ceaiul de coada-șoricelului ajută la simptomele legate de inflamație, precum și la reducerea inflamației pielii și a ficatului, tratarea infecțiilor cutanate, îmbătrânirea pielii și boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit healthline.com.
Un studiu din 2020 notează că planta coada-șoricelului poate afecta modul în care organismul utilizează insulina, inclusiv pentru cei cu obezitate și rezistență la insulină. Deși studiul a fost efectuat pe șoareci, acesta a arătat că șoarecii hrăniți cu extract de coada-șoricelului timp de 3 luni au avut răspunsuri îmbunătățite la insulină. Este important de reținut că această cercetare pe animale este preliminară și neconcludentă cu privire la modul exact în care această plantă ar funcționa la om.
CITEȘTE ȘI: Ce să adaugi în ceai pentru ca acesta să fie și mai sănătos: Întărește sistemul imunitar
Cercetările arată că compușii vegetali din coada-șoricelului pot ajuta la vindecarea rănilor, a problemelor digestive, la îmbunătățirea funcției creierului și a altor posibile probleme medicale. Dar este important să rețineți că cercetările privind efectele plantei coada-șoricelului la om sunt limitate, iar concluziile privind beneficiile se bazează pe studii axate pe animale.