Ceaiul care reduce stresul și anxietatea: Cum ar trebui să îl bei pentru a avea acest efect. Dacă îți place ceaiul de iasomie sau vrei să îl adaugi în dieta ta, EatingWell a dezvăluit ce se va întâmpla cu organismul tău dacă îl bei în mod regulat.
Deși nu există suficiente cercetări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de iasomie, majoritatea acestor băuturi sunt făcute din frunze de ceai verde, motiv pentru care au aceleași beneficii pentru sănătate.
CITEȘTE ȘI: Alternative naturale: Plantele care pot înlocui cu succes aspirina
Publicația notează că o ceașcă de ceai verde cu iasomie vă poate ajuta să faceți față stresului și să vă relaxați. Potrivit unor studii anterioare, aroma ceaiului de iasomie vă poate calma sistemul nervos.
Frunzele de ceai conțin, de asemenea, aminoacidul L-teanină, care poate reduce stresul și anxietatea.
„Combinația de cofeină și L-teanină din ceaiul verde promovează o minte calmă, dar alertă, spre deosebire de adrenalina de cofeină pe care o ai când bei cafea”, se mai arată în articol.
„În plus, ceaiul verde poate susține digestia și sănătatea intestinelor. Ceaiul de iasomie conține polifenoli care pot avea un efect pozitiv asupra bacteriilor intestinale și a inflamației”, notează nutriționistul Alice Simpson.
„Nu are doar un efect antiinflamator, ci susține și un microbiom intestinal sănătos. Acest lucru este asociat cu o reducere a incidenței bolilor cronice”, spune expertul.
Potrivit Dr. Megan Beard, ceaiul de iasomie te poate proteja de bolile de inimă prin polifenolii pe care îi conține. „Acești antioxidanți protejează împotriva formării plăcii arteriale și ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL „rău””, explică specialistul.
De asemenea, consumul de ceai verde a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și cu un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral.
În timp ce consumul de ceai de iasomie sau verde este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, merită să ne amintim că acesta conține cofeină. Prin urmare, consumul excesiv poate provoca neliniște, tremurături, dureri de cap, greață, agitație, ritm cardiac accelerat sau probleme de somn.
„Unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele, dar 400 de miligrame de cofeină (cantitatea din 10 cești de ceai de iasomie preparat cu ceai verde) este cantitatea maximă zilnică de cofeină pe care adulții sănătoși ar trebui să o consume, potrivit FDA. De asemenea, dacă sunteți însărcinată, încercați să concepeți sau alăptați, discutați cu medicul dumneavoastră despre nivelurile sigure de aport de cofeină, adaugă publicația.
Anterior, experții au numit primele 10 tipuri de ceai care sunt bune pentru sănătate. Printre aceste băuturi se numără ceaiul verde, negru, alb și mușețelul. În special, ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai sănătoase, existând și particularități în prepararea sa.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune ceaiuri pentru fiecare grupă sanguină
„Frunzele sunt culese rapid și aburite pentru a preveni oxidarea, permițându-le să își păstreze culoarea verde naturală și profilul nutrițional puternic. Acest proces asigură faptul că ceaiul verde este bogat în catechine, în special în galat de epigalocatehină (EGCG), un puternic antioxidant cunoscut pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate”, au precizat experții în materialul publicației de sănătate.
În plus, experții consideră că ceaiul de iasomie este cea mai bună alegere pentru hipertensiune. Ceaiul verde este, de asemenea, o alegere bună, deoarece conține catechine, un tip de antioxidant care poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și sănătatea inimii.