NUTRITIE SANATATE

Ceaiul de cimbru: Ce efect are asupra sângelui

Ceaiul de cimbru: Ce efect are asupra sângelui. Ceaiul de cimbru conține o multitudine de compuși activi care îmbunătățesc sănătatea în multe aspecte, dar capacitatea sa de a influența valorile sanguine este, de asemenea, un subiect de interes științific.

Anumite substanțe active din planta aromatică sunt responsabile de efectul hipotensiv al acesteia.

Ceaiul de cimbru: Ce efect are asupra sângelui

Planta poate fi benefică pentru pacienții cu hipertensiune arterială: este bogată în antioxidanți care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Publicația Plant Foods for Human Nutrition prezintă rezultatele unui studiu (la șobolani) care arată că consumul unui extract din această plantă aromatică poate reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică.

CITEȘTE ȘI: Poți să îți prepari acasă un leac puternic: Afecțiunile de care te scapă tinctura de cimbru

Cercetătorii au descoperit că planta sălbatică a provocat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, precum și a rezistenței vasculare la șobolanii hipertensivi. Atunci când este consumată, se înregistrează o creștere a nivelului de molecule de colesterol „bun” HDL, care ajută organismul să scape de colesterolul „rău” LDL.

S-a constatat, de asemenea, că un extract din această plantă are capacitatea de a reduce semnificativ ritmul cardiac (acest lucru a fost observat la șobolanii cu tensiune arterială ridicată).

„Planta comentată conține compuși care îi asigură activitatea antihipertensivă. Datorită acidului rosmarinic, unul dintre compușii cheie din plantă, aceasta poate scădea presiunea sistolică prin inhibarea anumitor enzime”, au explicat oamenii de știință citați de publicația citată.

În plus, această plantă aromatică conține o concentrație mare de vitaminele A, C, E și K, precum și minerale – calciu, potasiu, fier, fosfor. Aceste substanțe îi sporesc efectul pozitiv asupra funcționării și stării sistemului vascular și au un efect imunostimulator care ajută la prevenirea inflamației acestuia.

Uleiul esențial al plantei menționate conține o cantitate mare de fenoli simpli – timol și carvacrol, care au un efect antimicrobian asupra E. coli și dizenterie coli, agentul cauzal al febrei tifoide, ciuperci asemănătoare drojdiei, precum și Staphylococcus aureus, streptococul hemolitic și mucegaiul de casă.

CITEȘTE ȘI: Cimbrul – planta vindecătoare: Cum să îl consumi pentru a obţine beneficii extraordinare pentru sănătate

În unele cazuri, medicii prescriu planta ca agent suplimentar în terapia antimicrobiană, spune medicul rus Dr. Elena Bogatova. Expertul adaugă că această plantă medicinală conține flavonoide și compuși fenolici care pot ajuta organismul să facă față proceselor inflamatorii.

Planta comentată se distinge prin proprietăți care pot ameliora simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi gazele, balonarea, indigestia și sindromul colonului iritabil.

Comentarii: