Cu toţii ştiu cum să gătească o masă senzaţională de cinci stele, dar majoritatea bucătarilor celebri din întreaga lume preferă să mănânce unele dintre cele mai de bază mâncăruri. De la macaroane cu brânză până la o simplă omletă cu ciuperci, iată o listă a preferinţelor pe care mulţi chefi le au după o zi de lucru grea în bucătărie.
Atunci când cerul este gri sau oamenii sunt deprimaţi, Nigella Lawson se întoarce la supa sa de năut şi tăieţei. Reteta ei cere câteva ingrediente simple, pe care majoritatea oamenilor le pot avea deja în cămară. Tăieţei din făină, năut fiert, sare, o zeamă de supă la alegere, rozmarin, usturoi, ulei de măsline şi roşii. Este un fel de mâncare caldă şi plăcută, la fel ca şi Nigella, scrie lovefood.com.
CITEȘTE ȘI: Celebrul bucătar Gordon Ramsay dezvăluie: Aceasta este mâncarea de care NU se atinge
Masa preferată a Inei Garten este salata de morcovi. Probabil nu toată lumea ar alege să facă şi să mănânce acest fel de mâncare la domiciliu, dar este destul de simplu de făcut şi reprezintă o modalitate foarte bună de a adăuga o reţetă diferită la mesele săptămânale. Ina Garten îşi prepară salata cu morcovi uşor prăjiţi, ulei de măsline, sare şi piper, sirop de arţar, afine, suc de portocale, oţet de vin din sherry, usturoi, rucola, brânză de capră şi migdale.
Celebrul chef Jamie Oliver este cunoscut pentru promovarea ideei de a găti acasă şi pentru introducerea alimentelor sănătoase în şcoli din întreaga lume. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că unul dintre felurile sale de mâncare preferate este o simplă porţie de spaghetti, cu trei tipuri de ardei iute şi sos de roşii. El chiar a recunoscut că ar fi masa pe care ar alege-o chiar şi dacă ar fi ultima lui masă, urmată de budinca de orez cu piersici caramelizate la desert.
Ar trebui să nu fie o surpriză faptul că bucătarul francez Alain Ducasse, ale cărui restaurante, inclusiv The Dorchester din Londra, deţin în total 19 stele Michelin, se întoarce la una din reţetele sale favorite pentru a-şi ostoi foamea. Legumele de sezon peparate la aburi sunt semnătura sa ca chef, iar acasă apelează la aceeaşi reţetă. El îşi asezonează legumele care sunt în sezon cu caşcaval, brânză, ouă, usturoi şi condimente.
Celebru pentru emisiunile sale dinamice, în care îi face praf pe toţi începătorii în ale bucătăriei, Gordon Ramsay preferă ca atunci când ajunge acasă să se relaxeze făcându-şi rapid o friptură. Alegerea lui este carnea de vită, cu un sos de vin roşu şi acompaniată de o budincă de Yorkshire, garnitura tradiţională a englezilor la fripturi.
Felul preferat al lui Heston Blumenthal este unul a cărui reţete nu se sfieşte să o împărtăşească: gratin de macaroane, adică o porţie de macaroane cremoase cu sos de brânză. De altfel, maestrul bucătar serveşte o versiune a acestui fel şi la restaurantul său faimos, Fat Duck. Blumenthal a spus că secretul unor macaroane cu brânză bună este să foloseşti mai degrabă Gruyère în loc de Cheddar.
Propietar de restaurant şi scriitor de cărţi de bucate, americanul Thomas Keller preferă o tradiţională friptură de pui, simplă, la cuptor. Spune că aceasta îi aminteşte de momentele minunate pe care le-a avut în viaţa sa şi îi trezeşte emoţii calde.
Un fel de mâncare preferată a celebrului chef american Emeril Lagasse este clasicul caldo verde din bucătăria portugheză sau, în traducere, supa de kale. Una dintre cele mai timpurii amintiri ale sale este cu mama sa care îi făcea această supă. Azi o prepară pentru el însuşi şi recunoaşte că reţeta sa a evoluat, iar la un moment dat a gătit-o chiar pentru concurenţii din emisiunea Top Chef.
Când vine vorba de gătitul zilnic, bucătarul de origine australiană Curtis Stone se întoarce la lasagne. Este o mâncare simplă, dar pe care Curtis spune că soţia lui o adoră. Fost bucătar-şef de la restaurantul Quo Vadis din Londra, recunoaşte ca lasagna este favorita la cină, atunci când el şi soţia lui nu au nici o idee despre ce ar putea găti bun.
Rachael Ray visează adesea la o reţetă venită din Napoli, Italia: spaghetele aglio e olio, cu cantităţi mari de anşoa, usturoi, patrunjel, ardei iute şi ulei de măsline. Este un fel de mâncare simplu, dar special pentru Rachel, cu foarte puţine ingrediente, dar extrem de gustoase.
Dacă se află pe fugă, Jimmy Bradley, celebru în New York, şi-ar face un sendviş cu o porţie bună de ton italian conservat în ulei de măsline, la care ar adăuga castraveţi şi ceapă roşie trasă la tigaie cu o porţie de brânză Fontina topită peste ceapă. Bucătarul şi proprietarul restaurantelor Harrison şi The Red Cat spune că după aceea ar încălzi sendvişul, iar dacă ar avea şi roşii dulci, în sezon, ar toca o roşie şi ar pune-o în sendviş, la final.
CITEȘTE ȘI: Rețeta de succes a celebrului bucătar Jamie Oliver: Cum să pregătești o cină romantică
Deşi a fost instruit la Le Cordon Bleu din Pasadena, California, Ted Hopkins nu are pretenţii atunci când trebuie să aleagă un fel preferat. Când este presat de timp, gustarea lui este formată, simplu, din brânză şi pâine. Desigur, el are întotdeauna la îndemână aproximativ şapte tipuri diferite de brânză, pentru a alege. În plus, unge pâinea cu unt şi o încălzeşte înainte.
Tony Mantuano conduce singurul restaurant italian de patru stele din Chicago, dar apelează la ciuperci şi ouă atunci când se află acasă şi îi este foame. Sotează ciupercile cu usturoi, ardei iute, patrunjel şi ulei de măsline. Apoi sparge un ou peste ciuperci. Rapid, uşor şi gustos.