Cel mai bun fruct pe care să îl consumi această toamnă: Este bogat în cupru și vitamina K – Bun pentru inimă. Toamna este anotimpul florilor, al fructelor, al pregătirii noastre pentru anotimpul rece al iernii. Acum este momentul să ne întărim imunitatea într-un mod natural și, de ce nu, plăcut, consumând fructe delicioase de toamnă, în așteptarea „sezonului răcelilor”.
Cel mai bun fruct pe care să îl consumi această toamnă: Strugurii
Toate fructele de toamnă sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive utile, dar printre cele mai utile dintre ele se numără strugurii .
CITEȘTE ȘI: ‘Biblia’ vitaminelor: Efectul incredibil al extractului din sâmburi de struguri asupra sănătății
Strugurii bogați în substanțe nutritive
Doar 150 g de struguri albi sau negri vă vor furniza următoarele substanțe nutritive (în procente prezentăm doza zilnică recomandată din substanța respectivă):
- calorii: 104
- carbohidrați: 27 g
- proteine: 1 g
- grăsimi: 0,2 g
- fibre: 1 ,4 g
- cupru: 21% din doza zilnică recomandată
- vitamina K: 18%
- tiamină (vitamina B1): 9%
- riboflavină (vitamina B2)
- riboflavină (vitamina B2): 9 %: 8%
- vitamina B6: 8%
- potasiu: 6%
- vitamina C : 5%
- magneziu: 5%
- vitamina E: 2%.
Strugurii sunt o sursă excelentă de cupru și vitamina K. Cuprul joacă un rol important în producerea de energie, iar vitamina K este vitală pentru coagularea sângelui și rezistența oaselor.
Strugurii furnizează cantități mari de vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina și B6. Tiamina și riboflavina sunt necesare pentru creștere și dezvoltare, în timp ce vitamina B6 este necesară pentru metabolismul proteinelor.
Buni pentru sănătatea inimii
Scad tensiunea arterială. 150 g de struguri ne asigură 6% din doza zilnică de potasiu, mineral necesar pentru menținerea nivelului tensiunii arteriale. S-a demonstrat că potasiul reduce tensiunea arterială prin eliberarea sodiului din organism și reducerea presiunii asupra vaselor de sânge. Cantități prea mari sau prea mici de potasiu duc la hipertensiune arterială.
Doza recomandată de potasiu este de 4,7 g pe zi.
Reduce colesterolul
Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 69 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol a arătat că un consum de 500 g de struguri roșii pe zi a redus colesterolul „rău” LDL. Strugurii albi, însă, nu au acest efect. În plus, strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care reduce, de asemenea, nivelul colesterolului.
Bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la repararea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi – molecule dăunătoare care provoacă stresul oxidativ. Stresul oxidativ este legat de unele boli cronice, inclusiv de diabet, cancer și boli de inimă.
Cea mai mare concentrație de antioxidanți din struguri se află în pielițe și semințe. Interesant este faptul că componentele benefice ale strugurilor nu dispar nici măcar după fermentare, astfel încât vinul este considerat, de asemenea, o sursă de antioxidanți.
Unele soiuri de struguri conțin niveluri mai ridicate de antociani, o clasă de flavonoide care dau fructelor culorile portocalii, roșii, roz și violet. Studiile efectuate pe oameni și animale arată că antocianii pot ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cerebrale și cardiace.
Alți antioxidanți importanți din struguri sunt resveratrolul și quercetina, care previn bolile de inimă, hipertensiunea arterială și cancerul.
Strugurii sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, betacaroten, luteină și acid elagic, care sunt antioxidanți puternici.
Efect anticancerigen
Antioxidanții din struguri previn unele tipuri de cancer. Resveratrolul reduce inflamația și blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Strugurii conțin, de asemenea, quercetină, antocianină și catechine – toate acestea fiind cunoscute pentru efectele lor anticancerigene. Studiile pe eprubetă și pe animale arată că extractul de struguri poate bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase umane de colon și de sân.
Ajută în lupta împotriva diabetului
150 g de struguri conțin 23 g de zahăr, așa că probabil vă întrebați de ce este util pentru persoanele cu diabet. Dacă te uiți la indicele glicemic (o măsură a rapidității cu care un aliment crește glicemia), vei vedea că acesta variază între 49-59, în funcție de soiul de struguri. Un IG scăzut este considerat sub 55-50. Acest lucru înseamnă că IG al strugurilor variază de la scăzut la mediu, adică poate crește tensiunea arterială încet sau moderat, dar nu brusc.
Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de alimente cu indice glicemic scăzut va avea același efect asupra glicemiei ca și consumul de alimente cu indice glicemic ridicat. Consumați struguri cu moderație dacă aveți probleme de glicemie.
Cercetările au arătat că strugurii reduc semnificativ evaluarea modelului homeostatic de rezistență la insulină (HOMA-IR), o măsură a rezistenței la insulină. C
ompusul resveratrol poate îmbunătăți capacitatea organismului de a utiliza insulina prin:
- reducerea rezistenței la insulină
- creșterea sensibilității la insulină
- protejarea celulelor beta din pancreas care produc insulină
- îmbunătățirea producției de insulină.
Îmbunătățește vederea
Resveratrolul protejează împotriva glaucomului și a cataractei. Antioxidanții din struguri, luteina și zeaxantina, susțin sănătatea ochilor și previn bolile oculare comune legate de vârstă.
CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Strugurii conțin minerale care îmbunătățesc sănătatea oaselor – potasiu, magneziu, vitaminele B, C și K, care previn osteoporoza. S-a demonstrat că resveratrolul îmbunătățește densitatea osoasă, potrivit actualno.com.
Încetinește îmbătrânirea și duce la longevitate
S-a demonstrat că resveratrolul încetinește semnele îmbătrânirii prin imitarea efectelor benefice ale restricției calorice, inclusiv reducerea stresului oxidativ, creșterea rezistenței la stres și stimularea sistemului imunitar.
Comentarii: