X

Cel mai bun moment pentru prima și ultima ceașcă de cafea a zilei

Cel mai bun moment pentru prima și ultima ceașcă de cafea a zilei. Deși consumul de cafea seara poate fi benefic în unele cazuri, nu este o idee bună să beți băutura imediat după trezire.

Cel mai bun moment pentru prima și ultima ceașcă de cafea a zilei

„Este optim să așteptați o oră după ce v-ați trezit, deoarece nivelurile de cortizol sunt încă în creștere în acest timp”, explică Dr. Siem Land, vorbind pentru DailyMail.

„Este important să vă lăsați nivelul de cortizol să crească în mod natural înainte de a recurge la cofeină pentru a evita o creștere a hormonului stresului”, spune expertul. El recomandă să beți ultima ceașcă de cafea nu mai târziu de ora 14.00, astfel încât cofeina să nu interfereze cu un somn bun.

„Consumul limitat de cafea poate promova longevitatea, dar consumul a mai mult de trei cești poate duce la declin cognitiv mai târziu în viață”, a declarat Dr. Sheena Burnell pentru publicație.

CITEȘTE ȘI: Mai bun decât cafeaua: Suplimentul care te energizează și te ajută să îți începi bine ziua

Cofeina dintr-o ceașcă de cafea intră în stomac, apoi în sânge și de acolo în creier. Acolo acționează asupra diferiților receptori și inhibă recaptarea neurotransmițătorilor.

Substanțe precum dopamina și norepinefrina dau energie, vitalitate, dispoziție excelentă și productivitate ridicată. Acestea îmbunătățesc indirect memoria și ajută la accelerarea proceselor de gândire. Cofeina prelungește acest efect. Ca urmare, o ceașcă de cafea dimineața nu numai că dă energie, dar ajută și la creșterea vigilenței, a productivității și chiar la creșterea inteligenței.

Dacă aveți gastrită, ulcer sau alte boli gastrointestinale, atunci înainte de a relua obiceiul de a începe ziua cu cafea, este mai bine să consultați un medic. Cafeaua stimulează producția de acid, iar acest lucru poate provoca exacerbarea bolilor gastrointestinale sau evoluția lor mai severă.

Evitați cafeaua în timpul sarcinii și alăptării

Aceasta afectează negativ dezvoltarea fătului, trece în laptele matern și interferează cu dezvoltarea unui copil deja născut, iar în timpul sarcinii crește riscul apariției unor patologii și a avortului spontan. Este mult mai sigur pentru mamă și copil să se abțină complet de la cafea în timpul sarcinii și alăptării.

CITEȘTE ȘI: Cum e mai bine să bei cafeaua când e cald afară: Caldă sau rece?

Mecanismul de acțiune al cafelei asupra organismului este similar cu cel al țigărilor. Acest lucru înseamnă că în timp trebuie să luați din ce în ce mai multă cafea pentru a obține același efect. Dacă renunțați brusc la acest obicei, vă puteți confrunta cu apatie, iritabilitate, somnolență și productivitate redusă.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro