Cel mai înșelătoare băutură alcoolică de la petrecerea de Anul Nou: Fii atent cu ea. Cel mai înșelător alcool de pe masa de Anul Nou este vinul, în special vinul spumant, spune expertul Andrei Gostri, medic generalist, fondator și director al Institutului de Medicină Preventivă Integrativă și Anti-Aging PreventAge. El indică alcoolul ca fiind indezirabil pentru consum în timpul sărbătorilor.
„În ciuda faptului că, în ceea ce privește alcoolul pur din vin, cantitatea pe care o persoană o poate bea într-o seară este semnificativ mai mică decât atunci când consumă alcool puternic, efectele de dimineață ale vinului și șampaniei sunt adesea mult mai dramatice decât după consumul de alcool puternic”, spune Andrei Gostri.
„Care este motivul acestui fenomen? Aceste băuturi conțin subproduse ale fermentației fungice, care pot avea și efecte toxice. Efectul de mahmureală al vinurilor este asociat cu efectele lor neurotoxice, adică toxicitatea lor pentru țesutul nervos și, prin urmare, pentru creier”, a spus medicul.
CITEȘTE ȘI: Descoperire uimitoare despre vinul roşu: În ce cantităţi reduce riscul de răceli cu 44%
În cazul vinurilor spumante, spune el, situația este agravată de faptul că această băutură conține gaze, iar bulele accelerează nu numai absorbția alcoolului, ci și a toxinelor descrise mai sus.
Recent, vinul roșu a intrat în atenția oamenilor de știință, iar dezbaterea cu privire la beneficiile și daunele acestei băuturi nu se stinge. Pe de o parte, vinul este o băutură alcoolică dăunătoare, pe de altă parte, compoziția sa include substanțe benefice foarte necesare organismului.
Oamenii de știință notează că vinul roșu este făcut din struguri roșii, care conțin resveratrolul, un antioxidant puternic. După cum informează medicul, această substanță are proprietăți antiinflamatorii, reglează nivelul lipidelor, reduce stresul oxidativ pentru organism și reduce riscul multor boli. Doza zilnică sigură de vin roșu nu este mai mare de un pahar. O astfel de cantitate poate avea un efect benefic asupra organismului și nu poate provoca daune personale.
Posibilele efecte benefice ale consumului moderat de vin roșu sunt următoarele:
Consumul moderat de vin reduce riscul de boli coronariene. Vinul sec crește elasticitatea vaselor de sânge, le dilată, reduce vâscozitatea sângelui și nivelul de colesterol „rău”. Toate acestea protejează împotriva atacului de cord.
Compușii din vin acționează ca prebiotice în stomac. Ei încurajează creșterea bacteriilor benefice, restabilesc microflora intestinală și normalizează digestia.
Etanolul conținut în vinul roșu este implicat în metabolismul glucozei. Consumul moderat al unei băuturi după cină este benefic pentru starea de bine a pacienților diabetici.
Antioxidanții din vinul de struguri scad tensiunea arterială și cresc nivelul de colesterol „bun”. Abuzul de vin poate provoca probleme de ritm cardiac și chiar crize hipertensive.
Resveratrolul protejează împotriva leziunilor sistemului nervos central și a leziunilor cerebrale rezultate în urma unui atac de apoplexie. Vinul roșu ar trebui băut chiar și după un accident vascular cerebral – ameliorează inflamația și oprește moartea celulară. Dar poate fi consumat numai după consultarea unui medic.
Vinul conține antioxidanți puternici care previn bolile oculare grave.
CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu
Băutura alcoolică din soiuri de struguri negri reduce riscul de cancer mamar, de prostată și pulmonar. Acest lucru se datorează faptului că resveratrolul inhibă procesele oxidative, oprește răspândirea celulelor maligne și duce la moartea lor.
Posibilele efecte nocive sunt următoarele: