X

Cel mai simplu mod de a preveni pietrele la rinichi

Cel mai simplu mod de a preveni pietrele la rinichi. Cinci la sută dintre oameni au urolitiază – pietre la rinichi , spune medicul nefrolog Dr. Danila Pirikov.

Cel mai simplu mod de a preveni pietrele la rinichi

Potrivit Dr. Pirikov, pentru a preveni urolitiaza, în primul rând, aveți nevoie de un regim de băut adecvat, deoarece lipsa lichidului duce la creșterea concentrației de săruri în urină.

„Este mai ușor ca acestea să se transforme în cristale mari, să se așeze, să se fixeze și să continue să crească. De aceea este important să beți doi-trei litri de apă pe zi”, spune medicul.

Dr. Pirikov precizează că urina trebuie să fie transparentă sau ușor gălbuie. În plus, continuă nefrologul, este important să nu se exagereze cu sarea și carnea, mai ales cea roșie, și să nu se ia mai mult de 1,0-1,3 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul cel mai bun pentru rinichi: Scade riscul de a face pietre la rinichi

Creșterea consumului de fructe și legume

El a recomandat creșterea consumului de fructe și legume și menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece obezitatea crește riscul de calculi renali.

Printre alți factori de risc, medicul indică ereditatea, patologiile glandelor paratiroide, guta și infecțiile urinare recurente. Urolitiaza este o boală multifactorială.

Printre principalii factori nefavorabili care cresc riscul de calculi renali se numără:

Aportul insuficient de lichide

Atunci când organismul nu primește suficiente lichide, urina devine mai concentrată, ceea ce creează condiții favorabile pentru cristalizarea sărurilor și mineralelor cu creșterea ulterioară a pietrelor la rinichi. Urina concentrată conține niveluri ridicate de calciu, oxalați, fosfați și alte substanțe care formează pietre.

Alimentația

Dieta joacă un rol important în formarea pietrelor la rinichi. Alimentele bogate în oxalați, cum ar fi ciocolata, spanacul, sfecla, berea și nucile, pot contribui la formarea pietrelor de oxalat. Purinele conținute în carnea roșie, fructele de mare și unele tipuri de pește cresc nivelul acidului uric și al sărurilor sale în organism, ceea ce poate duce la formarea pietrelor de urat.

Consumul ridicat de sare crește excreția de calciu în urină, ceea ce crește, de asemenea, riscul apariției pietrelor renale de calciu. Zahărul și carbohidrații simpli contribuie, de asemenea, la acumularea de calciu în urină.

Ereditatea

Dacă au existat cazuri de această boală în familia ta, ai șanse mult mai mari să o dezvolți. Un stil de viață sedentar. Lipsa activității fizice poate contribui la stagnarea urinară și la scăderea tonusului tractului urinar. Acest lucru creează condiții pentru precipitarea cristalelor și formarea pietrelor la rinichi.

Bolile rinichilor

Bolile rinichilor și ale tractului urinar (în special cele infecțioase) sunt un factor important în formarea pietrelor. Tulburări metabolice. Unele boli metabolice contribuie la apariția pietrelor la rinichi.

De exemplu, guta crește nivelul acidului uric și al sărurilor sale în sânge și urină, ceea ce poate provoca pietre de urat în rinichi.

CITEȘTE ȘI: Principalul simptom care anunță că ai pietre la rinichi: La ce să fii atent

Hiperparatiroidismul determină creșterea excreției de calciu în urină, ceea ce poate duce la formarea de pietre de sare de calciu.

Un alt factor pentru urolitiază este obezitatea (care, la rândul său, este adesea o consecință a tulburărilor metabolice). Luarea anumitor medicamente.

Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente poate contribui la formarea pietrelor. De exemplu, diureticele cresc excreția de lichide, ceea ce favorizează formarea pietrelor la rinichi. Antiacidele care conțin calciu cresc riscul de apariție a pietrelor de calciu, potrivit actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro