Cele mai bune ceaiuri pentru digestie: Sunt recomandate, mai ales, dacă ai mâncat mai mult decât aveai nevoie. Ospețele festive sau pur și simplu mâncatul în exces duc adesea la senzații neplăcute: greutate, balonare, durere sau greață cauzate de indigestie.
În astfel de cazuri, decocturile și ceaiurile din plante care au proprietăți antispasmodice și calmante pot ajuta. Medicul rus Dr. Natalia Balan indică care sunt cele mai bune ceaiuri pentru digestie. Lista include ceai de mușețel, ghimbir, mentă, fenicul, balsam de lămâie.
Cele mai bune ceaiuri pentru digestie
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel va ajuta la ameliorarea crampelor și a congestiei stomacale. Această plantă este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Pentru a prepara ceaiul, turnați 1 lingură de flori uscate de mușețel în 250 ml de apă clocotită și lăsați să infuzeze timp de 10-15 minute. Se recomandă să beți acest ceai cald, în înghițituri mici.
CITEȘTE ȘI: Efectul pe care ceaiul de mentă îl are asupra digestiei și hormonilor
Ceai de ghimbir
Ghimbirul ajută la digestie, reduce senzația de greutate și combate balonarea. Pentru a prepara un ceai, turnați apă clocotită peste o bucată de ghimbir proaspăt, adăugând puțină miere sau suc de lămâie pentru aromă. Această băutură ajută și la combaterea greaței.
Ceai de mentă
Menta are un efect calmant și ajută la relaxarea mușchilor tractului gastrointestinal. Datorită acestui lucru, ameliorează balonarea și elimină disconfortul. Pentru a prepara infuzia, luați câteva frunze de mentă proaspete sau uscate, turnați apă clocotită peste ele și lăsați la infuzat timp de 7-10 minute.
Ceai de fenicul
Feniculul este o plantă excelentă împotriva balonării și un ajutor digestiv. Pentru a face un ceai, pisați o linguriță de semințe de fenicul, turnați o cană de apă clocotită peste ele și lăsați să infuzeze timp de 10-15 minute. Cel mai bine este să beți infuzia după o masă.
Ceai de balsam de lămâie
Balsamul de lămâie are un efect calmant și ajută la indigestia cauzată de stres sau de supraalimentare. 1-2 lingurițe de frunze uscate de melissa se toarnă cu 200 ml de apă clocotită, se lasă să fiarbă timp de 10 minute și se strecoară. Băutura se consumă cel mai bine caldă.
„Este important să rețineți că, înainte de a utiliza infuzii din plante, trebuie să vă consultați medicul, mai ales dacă aveți boli cronice sau alergii. De asemenea, acordați atenție dozei: consumul excesiv chiar și de infuzii sănătoase poate duce la efecte secundare”, spune specialistul.
Alte beneficii ale ceaiului de balsam de lămâie
Ceaiul balsam de lămâie acționează ca un agent bactericid, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian datorită vitaminelor, mineralelor, flavonoidelor, compușilor organici și multor alte substanțe pe care le conține.
Planta scade nivelul colesterolului și îmbunătățește profilul lipidic, ceea ce are un efect pozitiv asupra funcționării sistemului cardiovascular. Aceasta ameliorează simptomele toxicozei în timpul sarcinii și îmbunătățește lactația la femei în timpul alăptării. Îmbunătățește imunitatea, protejează împotriva răcelilor și reduce activitatea virusului herpes.
CITEȘTE ȘI: Cum să ai o digestie sănătoasă: 6 obiceiuri care îți vor face intestinele să funcționeze ca un ceasornic
Ameliorează iritațiile gastrointestinale, inclusiv calmarea durerilor de stomac și intestinale, mai ales dacă aceste simptome apar din cauza stresului. Îmbunătățește funcția renală și metabolismul. Reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, potrivit actualno.com.
Planta are puternice proprietăți antistres: ameliorează anxietatea, ajută la depășirea oboselii emoționale și fizice, îmbunătățește somnul, crește rezistența sistemului nervos, ajută la combaterea simptomelor de depresie și armonizează starea de spirit. Spre deosebire de multe sedative, o ceașcă de ceai de balsam de lămâie liniștește fără a inhiba sistemul nervos. Prin urmare, o ceașcă de ceai din această plantă este potrivită pe tot parcursul zilei. Iar în timpul verii acest ceai este minunat de răcoritor.
Comentarii: