Cele mai bune ceaiuri pentru un pancreas bolnav: Stimulează secrețiile pancreatice. Pancreasul este un organ important cu dublu rol în organism: ajută decisiv procesul de digestie şi susţine echilibrul hormonal dat de sistemul endocrin. Astfel, joacă un rol important în producerea enzimelor, ajutând corpul să digere alimentele consumate.
Inflamarea ţesutului glandular din cauza enzimelor în exces duce la aparitia pancreatitei cronice. În schimb, pancreatita acută apare în urma unor infecţii bacteriene sau cu anumiți viruși, precum pneumococi sau streptococi. Medicii spun că evoluţia bolii este pozitivă şi are vindecare relativ rapidă.
În cazul persoanelor care suferă de pancreatită se recomandă un regim alimentar strict, dar şi suplimente de vitamina E, vitamina B12 și vitamina PP. De asemenea, cu acordul medicului curant, se pot folosi şi diverse ceaiuri care au efecte benefice în cazul afecţiunilor pancreatice.
CITEȘTE ȘI: Combinația alimentară care dăunează pancreasului
Unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru pancreatită este cel de urzică. Urzica stimulează secrețiile pancreatice și tocmai de aceea este recomandata mai ales în insuficiența pancreatică.
Pentru a avea efecte benefice se recomandă consumul ceaiului de urzică de 2-3 ori pe zi, timp de o lună. Ceaiul se prepară punând la infuzat 1-2 linguri de frunze proaspete în 250 ml de apă clocotită.
O altă plantă cu efecte uimitoare în cazul pancreatitei este anasonul. Acesta stimulează funcțiile pancreasului și îmbunătățește digestia. În cazul acestui ceai este recomandată o cură de o lună, în care se beau câte două câni de ceai de anason zilnic. Trebuie avut grijă ca acest ceai să fie băut întotdeauna înainte de masă.
Pentru prepararea ceaiului de anason se recomnadă o infuzie din 10 grame semințe pisate și 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, se bea o cană pe zi. Trebuie avut grijă ca această cană de ceai de ananson să nu fie băută toată odată, ci pe parcursul întregii zile, potrivit bzi.ro.
Este recomandat ca acea cană de ceai să fie împărțită în trei părți și consumate fiecare înainte de fiecare masă principală.
Acesta este recunoscut ca unul dintre cele mai benefice ceaiuri pentru pancreas. Aceasta planta a fost folosita de secole pentru proprietatile sale calmante. Ceaiurile din musetel contin diversi compusi importanti pentru sanatatea pancreasului, precum flavonoidele, acestea din urma cu efecte antioxidante si antiinflamatoare.
Studiile efectuate au aratat ca musetelul ajuta la reducerea inflamatiei pancreasului, calmeaza durerea si contribuie la procesul de digestie.
Ghimbirul este un condiment care ajută la reducerea inflamației de la nivelul pancreasului. Acesta reduce durerea provocată de pancreatită datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Tocmai de aceea se recoamndă consumul ceaiului de ghimbir de către persoanele care suferă de pancreatită.
Pentru prepararea ceaiul de ghimbir aveți nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o puneți la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi se lasă la răcit, acoperit, timp de aproximativ 10 minute. Pentru cei care nu suportă gustul de ghimbir pot adăuga miere de albine în ceai, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI: Pancreasul: Dacă observați un astfel de simptom, acesta vă trimite un semnal de alarmă
Anghinarea este o altă plantă cu efecte asupra funcționării pancreasului, dar și asupra funcționării ficatului. Anghinarea stimulează funcția pancreasului, favorizând și eliminarea toxinelor de la nivelul acestui organ.
Pentru prepararea ceaiului de anghinare trebuie fierte 15 frunze de anghinare în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute. După ce se strecoară se lasă la răcit înainte de a-l bea. Este recomandat consumul a două căni de ceai de anghinare zilnic, timp de o lună de zile.