Cele mai bune fructe și legume de toamnă pentru inimă. Fructele și legumele de sezon sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Aceste substanțe îmbunătățesc sănătatea sistemului cardiovascular, informează Dr. Elena Solomatina.
Ea enumeră cele mai bune alimente de toamnă pentru scăderea colesterolului și îmbunătățirea sănătății inimii. Printre acestea se numără dovleacul, merele, rodia, sfecla, varza kale, okra, varza de Bruxelles, afinele, cartofii dulci.
Este bogat în potasiu, antioxidanți, beta-caroten. Toate acestea susțin sănătatea inimii.
CITEȘTE ȘI: Supa cremă de linte, bogată în proteine și fibre, un aport pentru menținerea sănătății
Pulpa de dovleac conține multe vitamine C, E, D, PP, K, grupa B. Conține caroten, luteină și vitamina T rară, care are un efect benefic asupra metabolismului. Din acest motiv, dovleacul este considerat un produs dietetic.
Pulpa de dovleac este un depozit de fibre, conține pectină, aminoacizi și diverse minerale, de la magneziu la iod. Semințele acestei legume sunt bogate în L-arginină, zinc, grăsimi sănătoase și proteine vegetale. Există doar 26 de kilocalorii în 100 g de dovleac crud. Semințele de dovleac conțin carbohidrați și amidon; consumarea lor ajută la eliminarea paraziților care trăiesc în organism. De asemenea, pulpa conține cupru, calciu, fosfor, mangan și fier.
Aceste fructe sunt pline de fibre și polifenoli. Aceștia din urmă compuși îmbunătățesc starea inimii. Un studiu din 2020 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că consumul a două mere pe zi a redus riscul de boli de inimă la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol rău.
Acest fruct este o sursă excelentă de vitaminele C și K. De asemenea, rodiile furnizează aproximativ 10% din valoarea zilnică recomandată de potasiu.
Este o sursă bună de nitrați, care pot reduce tensiunea arterială. O cană de sfeclă gătită furnizează 12% din aportul zilnic recomandat de fibre, 7% din aportul zilnic de vitamina C și 11% din aportul zilnic de potasiu, potrivit actualno.com.
Considerată o sursă excelentă de nitrați și potasiu. Acest „superaliment” este, de asemenea, bogat în glucosinolați, care sunt buni pentru inimă.
Este o sursă bogată de vitamina K, vitamina C și acid folic. O ceașcă de okra gătită asigură 18% din aportul zilnic recomandat de folat, cel puțin 50% din aportul zilnic recomandat de vitamina K și 44% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.
CITEȘTE ȘI: Ce efect au vinetele asupra tensiunii arteriale
Datorită ei veți obține o mulțime de vitamine C, K, potasiu, glucosinolați și fier.
Conține polifenoli care reduc probabilitatea apariției bolilor de inimă.
Ca și dovleacul, este o sursă excelentă de fibre, potasiu și betacaroten. În plus, cea mai mare parte a fibrelor este conținută în coajă, așa că se recomandă ca cartofii dulci să fie consumați copți.