NUTRITIE SANATATE

Cele mai bune uleiuri pentru gătit: Dau gust bun mâncării și au grijă de inima ta

nbcnews.com

Folosit în alimentația de zi cu zi, uleiul poate fi o sursă de sănătate sau cauza pentru accentuarea unor simptome neplăcute.

Iată care sunt cele mai bune uleiuri pentru sănătatea ta.

Ulei de masline

Cel mai bun tip de ulei este uleiul de măsline. Îl poți folosi pentru aproape orice fel de mâncare fără a-l distruge. Cel mai sănătos tip este uleiul de măsline extravirgin. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la combaterea inflamatiei. Reduce riscul de boli de inimă prin îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge și prevenirea cheagurilor de sânge. Este, de asemenea, plin de antioxidanți, care previn deteriorarea celulelor, potrivit webmd.com.

CITEȘTE ȘI: Uleiul care previne infarctul și scade colesterolul: Cine nu are voie să îl consume

Ulei de avocado

Uleiul de avocado este bun pentru mâncarea rece (în salate, dips sau smoothie-uri) și cea fierbinte (la grătar, coacere). Este bogat în acid oleic, un acid gras cu multe beneficii pentru sănătate. Iar atunci când îl mănânci cu legume, poate crește cantitatea de antioxidanți pe care o consumi. Poate preveni inflamația și poate calma simptomele artritei.

Uleiul de in

Deși nu se recomandă a fi folosit pentru gătit, uleiul de in este o alegere inteligentă pentru salate, sosuri și smoothie-uri. Ajută la creșterea nivelului de omega-3. Acidul alfa-linolenic (ALA) din uleiul de in este bun dacă suferi de boli de inimă și poate chiar scădea tensiunea arterială.

Cum să le folosești

Uleiurile sunt bune pentru toate tipurile de gătit: la grătar, pentru a sota, la prăjit sau coacere. Sunt excelente în a împiedica alimentele să se lipească de tigăi. Folosește-le pentru a condimenta tigaia din fontă sau pentru a face propriul dressing. Uleiul poate fi, de asemenea, un înlocuitor sănătos al untului sau altor grăsimi solide în rețete.

CITEȘTE ȘI: Apelează cu încredere la uleiul de cătină: Stimulează sistemul imunitar și împiedică formarea cheagurilor de sânge

Sfat

Uleiurile se pot deteriora, așa că nu-l utiliza dacă miroase urat. Nu-l reutiliza sau reîncălzi. Uleiurile cu puncte mari de ardere sunt cele mai bune pentru prăjire. Sotați cu uleiuri care au puncte de aredere mediu-înalt. Folosiți uleiuri cu punct de ardere scăzut pentru sosurile de salată și sosuri.

Comentarii: