X

Cele mai dăunătoare două alimente pentru ficat după ce ai consumat alcool

Cele mai dăunătoare două alimente pentru ficat după ce ai consumat alcool. Consumul constant de alcool scoate ficatul din acțiune, dar această băutură nu este singurul inamic al acestui organ. Alimentele grase și dulci din dietă nu sunt mai puțin dăunătoare. Zahărul în combinație cu o cantitate mare de alimente grase provoacă o disfuncție gravă în funcția hepatică.

Cele mai dăunătoare două alimente pentru ficat după alcool – Alimente grase și dulci

„Alimentele grase și dulci sunt o scurtătură către problemele hepatice”, spune profesorul toxicolog Mikhail Kutushov, menționând că, chiar dacă în ficat rămân doar 30% din celulele sănătoase, acesta încă poate funcționa. „Și acest lucru este deosebit de insidios – limita de siguranță poate fi depășită brusc”, spune expertul.

Medicul subliniază că, pe de o parte, ficatul are într-adevăr o capacitate uimitoare de a se regenera, dar, pe de altă parte, este necesar să se mențină funcția sa.

„Acest organ este ocupat cu munca: metabolismul, neutralizarea toxinelor, producția de substanțe importante. Pentru a ne ajuta lucrătorii, trebuie să mâncăm cu înțelepciune”, subliniază Dr. Mikhail Kutushov. El sfătuiește să mâncați mai multe legume, fructe, verdețuri și carne slabă.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți refaci ficatul după sărbători: 7 recomandări ale unui medic

„Tot ceea ce este bogat în fibre și vitamine este bun pentru ficat”, rezumă medicul.

Alimente care sunt bune pentru ficat

Grapefruit

Grapefruit-ul conține antioxidantul naringină, care protejează în mod natural ficatul. Acest antioxidant reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o afecțiune în care se acumulează prea mult țesut conjunctiv în ficat. Aceasta apare de obicei ca urmare a inflamației cronice, potrivit actualno.com.

Strugurii

Strugurii, în special cei roșii și mov, conțin resveratrol, o fitoalexină naturală cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anticancerigene.

Sucul de struguri reduce inflamația, previne leziunile și crește nivelul de antioxidanți.

Afinele și merișoarele

Afinele și merișoarele conțin o cantitate mare de antioxidanți care sunt benefici pentru ficat.

Sucul de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalaine, care reduc oxidarea, reduc inflamațiile, au proprietăți anti-cancerigene și îmbunătățesc procesele de detoxifiere. Consumul de sfeclă are, de asemenea, un efect similar. Legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, broccoli sunt bogate în fibre și nutrienți.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles și extractul de germeni de broccoli ajută la creșterea nivelului de enzime de detoxifiere și protejează ficatul de daune. Consumul pe termen lung de broccoli integral contracarează atât dezvoltarea NAFLD, cât și tumorogeneza hepatică. Iar 400 g de broccoli în dieta zilnică timp de 12 săptămâni reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL din plasma sanguină, ceea ce are, de asemenea, un efect benefic asupra ficatului.

Nuci

Nucile sunt foarte hrănitoare și conțin cantități mari de grăsimi sănătoase. Pe lângă faptul că promovează sănătatea cardiovasculară, acestea reduc incidența bolilor hepatice. Dintre toate nucile, nucile sunt una dintre cele mai benefice pentru reducerea bolii ficatului gras. Acestea sunt bogate în antioxidanți, acizi grași omega-6 și omega-3.

Peștele gras

Peștele gras, precum somonul, reduce inflamația și acumularea de grăsime în ficat și ajută la scăderea IMC-ului general. Acesta conține acizi grași omega-3, care sunt grăsimi nesaturate sănătoase, benefice pentru sănătatea inimii, creierului și ficatului.

Dacă mâncați pește gras de două sau mai multe ori pe săptămână, acesta vă va reduce nivelul de colesterol rău (LDL).

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună brânză pentru ficat și colesterol

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline ajută la reducerea nivelului enzimelor hepatice și a grăsimii hepatice, care contribuie la dezvoltarea bolilor hepatice. De asemenea, uleiul de măsline poate crește nivelul de colesterol bun (HDL) din sânge, care este benefic pentru ficat.

„Este foarte important să menținem un echilibru de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Carbohidrații complecși sunt digerați mai lent și previn fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) sfătuiește persoanele cu NAFLD să aleagă carbohidrații complecși în locul carbohidraților rapizi. Carbohidrații nerafinați conțin, de asemenea, nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, vitaminele B și niveluri crescute de fibre, care sunt importante pentru sănătatea ficatului și metabolism”, spune medicul.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro