Reduce nivelul colesterolului- Multe studii au arătat că fibra beta-glucan din ovăz este eficientă în reducerea nivelurilor colesterolului.
Reglează nivelul zahărului din sânge- Ovăzul poate ajuta la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge, în special la persoanele cu obezitate sau care au diabet de tip 2.
Ajută la pierderea în greutate- Consumul terciului de ovăz poate crește senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului caloric și la pierderea în greutate.
Bun aliat în îngrijirea pielii- Ovăzul măcinat fin poate fi benefic pentru îngrijirea pielii. Ovăzul este adesea folosit în produsele de îngrijire a pielii pentru a trata mâncărimea și iritația.
Reduce riscul de astm la copii- Introducerea timpurie a ovăzului în alimentația copiilor poate proteja împotriva dezvoltării astmului.
Cele mai importante beneficii ale ovăzului
Întărește sistemul imunitar- Datorită fibrelor din ovăz, pot fi prevenite infecțiile bacteriene și virozele respiratorii.
Protejează inima- Antioxidanții din ovăz luptă împotriva acțiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariția bolilor de inimă.
Există multe modalități de a introduce ovăzul în alimentația zilnică.
În general, acesta este consumat în două forme: ca fulgi și ca tărâțe.
Principala diferență dintre cele două este procesul de prelucrare la care este supusă această cereală pentru obținerea celor două produse.
Ovăzul integral reprezintă boabele proaspete întregi, nedecojite și coapte.
Tărâțele de ovăz sunt compuse în principal din stratul exterior al cerealei, ceea ce înseamnă că au mai multe proteine și mai puțini carbohidrați decât fulgii.