Cele mai importante lucruri despre pâine pe care ai nevoie să le știi. Pâinea este unul dintre cele mai consumate și, în același timp, cele mai discutate alimente. Părerile despre ea sunt diverse. Endocrinologul rus Zuhra Pavlova enumeră fapte despre pâine pe care ar trebui să le știți.
Cele mai importante lucruri despre pâine pe care ai nevoie să le știi
Făina de secară mai sănătoasă decât făina de grâu
„Pâinea din făină de secară este mai sănătoasă decât pâinea din făină de grâu, conține mai multe vitamine. Este de preferat să alegeți pâinea din cereale integrale. Este făcută din făină grosieră, care reține multe microelemente benefice. Culoarea ei nu este de obicei alb cristal, ci mai închisă”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Efectele pe care pâinea le are asupra organismului: Cum sunt afectate stomacul, glicemia și greutatea
Făina premium nu asigură cea mai bună pâine
Folosirea făinii premium nu înseamnă că pâinea este cea mai bună. Dimpotrivă, atunci când boabele sunt măcinate fin, rămâne doar endospermul – acesta este în mare parte amidon, care nu saturează organismul cu nimic util.
Nu există pâine fără drojdie
„Nu există un astfel de produs ca pâinea fără drojdie, deoarece orice făină conține drojdie. Desigur, există mai puțină drojdie în aluatul matern decât în cel gata preparat, dar nu trebuie să vă fie teamă de nimic aici. Astfel de produse de panificație conțin mai multe vitamine și aromă de pâine, conțin bacterii lactice”, spune endocrinologul.
Congelarea pâinii nu afectează calitatea acesteia
„Congelarea pâinii nu afectează în niciun fel calitatea acesteia. Și conform unor date, această metodă de depozitare face produsul chiar mai sănătos pentru diabetici, deoarece indicele glicemic scade în primele ore de la congelare”, spune Dr. Pavlova.
Pâinea integrală – rol crucial în menținerea sănătății gastrointestinale
Pâinea integrală este bogată în fibre dietetice, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății gastrointestinale. Fibrele nu numai că ajută la normalizarea motilității intestinale, prevenind constipația, dar servesc și ca mediu nutritiv pentru bacteriile benefice din microbiom. Consumul regulat de alimente bogate în fibre a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal și alte boli intestinale.
Pâinea din cereale este o sursă de vitamine B
Pâinea, în special pâinea din cereale integrale, este o sursă excelentă de vitamine B, inclusiv tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3) și acid folic (B9). Aceste vitamine joacă un rol cheie în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor și sunt, de asemenea, necesare pentru menținerea unui sistem nervos și a hematopoiezei sănătoase.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are pâinea neagră asupra colesterolului: Ce spun medicii
Pâinea conține o serie de minerale importante, cum ar fi:
- Fier: Este necesar pentru sinteza hemoglobinei și prevenirea anemiei.
- Magneziu: Participă la peste 300 de reacții enzimatice în organism, important pentru sănătatea oaselor și a sistemului nervos.
- Zinc: Susține sistemul imunitar și participă la procesele de regenerare a țesuturilor.
- Seleniu: Un antioxidant puternic care protejează celulele de stresul oxidativ.
Deși pâinea nu este o sursă primară de proteine în dietă, ea contribuie totuși la aportul global al acestui macronutrient important. Proteinele din pâine completează profilul de aminoacizi al altor alimente, ceea ce este deosebit de valoros pentru vegetarieni și vegani.
Comentarii: