Cele mai murdare trei rafturi din frigider – Bacteriile se dezvoltă perfect acolo. Unele bacterii pot rămâne viabile chiar și în congelator, deși nu se mai pot reproduce. Și ajung în frigider într-un mod foarte obișnuit – cu alimente: legume, fructe și ierburi, carne și produse din carne, păsări și ouă. În plus, pot exista oaspeți neinvitați pe suprafața ambalajelor alimentare .
Există trei zone cele mai murdare în frigiderul de acasă: compartimentul pentru legume, compartimentul pentru carne și păsări de curte și rafturile cu produse lactate.
Listeria este un microb clasic al frigiderului. Până la 30% din alimentele depozitate în frigider pot fi contaminate cu aceste microorganisme. Din fericire, majoritatea speciilor sunt nepatogene pentru om. Listeria este stabilă în mediul extern, la temperaturi scăzute (4-6 ° C) are capacitatea nu numai de a se păstra mult timp, ci și de a se înmulți, așa că se simte foarte bine în frigider.
CITEȘTE ȘI: Produsul alimentar care îndepărtează mirosul urât din frigider: Se găsește în orice gospodărie
Cel mai adesea trăiește în carnea semifinită sau în mâncăruri din carne gata preparate, brânzeturi moi, produse lactate, pește afumat la rece și fructe de mare. Dar au fost raportate cazuri de infecție cu listeria și din legume crude și salate.
Listeria provoacă o boală – listerioza. La majoritatea oamenilor, aceasta ia forma unei infecții intestinale acute cu un rezultat favorabil – recuperarea.
Este un întreg grup de bacterii care trăiesc în mod normal în intestin. Dar există tulpini care sunt periculoase pentru oameni și pot provoca patologii periculoase. Cel mai adesea este vorba de variante „străine” de E.Coli care intră în organism din exterior. Acestea provoacă escherichia – o boală a mâinilor murdare, cu semnele unei infecții intestinale clasice, deși rinichii pot avea de asemenea de suferit.
Periculoase sunt produsele din carne, fructele, legumele, ierburile, mezelurile și brânzeturile, aluatul și laptele crud, care sunt depozitate pe rafturile frigiderului fără ambalaj, contaminând obiectele din jur.
Bacteria Salmonella provoacă o infecție intestinală severă – salmoneloza. Cele mai periculoase din punct de vedere al infecției sunt laptele, diferite tipuri de produse din carne și ouăle infectate cu bacterii. Infecția este posibilă și prin intermediul legumelor, în special prin intermediul roșiilor cu pielea deteriorată.
Dar cel mai adesea sursa sunt ouăle de rață și de gâscă.
Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus) este un tovarăș constant al oamenilor, 25-40% din populația planetei noastre este purtătoare a acestei bacterii. Stafilococii colonizează pielea și membranele mucoase ale tractului respirator superior.
Se găsește pretutindeni printre alimentele din frigider, dar colonii deosebit de mari ale acestei bacterii se găsesc acolo unde produsele nu sunt depozitate separat, ci amestecate: mezeluri, conserve deschise, fructe și legume decojite, mâncăruri gata preparate în apropierea produselor semifinite etc.
Frigiderele moderne, de regulă, sunt echipate cu un sistem No Frost, care nu necesită dezghețare regulată. Cu toate acestea, chiar și cel mai sofisticat frigider trebuie oprit în mod regulat și spălat bine.
Înainte de a pune legumele și fructele în frigider, nu uitați să le spălați. Respectați cu strictețe termenii și regulile de depozitare a produselor și nu faceți stocuri în exces.
Sortați produsele imediat după cumpărare, evitând depozitarea în comun a legumelor, cărnii, peștelui, brânzei de vaci etc. Mâncărurile din carne gata preparate nu trebuie depozitate împreună cu carne sau legume crude, recomandă actualno.com.