Cele mai nocive 9 alimente pentru hormonul de stres. Există multe lucruri care ne pot stresa: problemele financiare, sănătatea, familia, munca, prietenii și multe alte probleme cu care o persoană se poate confrunta în viața sa. Un alt mod în care cineva poate fi stresat? Consumul de alimente nepotrivite.
Deși niciun aliment nu cauzează în mod direct stresul, anumite decizii alimentare pot contribui la dezechilibre ale hormonilor stresului, insomnie, anxietate și alte probleme conexe.
De la alimente care te țin treaz toată noaptea la alimente care provoacă vârfuri de zahăr în sânge și te fac să te simți extrem de anxios, iată nouă dintre cele mai rele alimente pentru hormonul stresului.
Cu excepția cazului în care este decofeinizată, cafeaua conține cofeină, care ajută la oferirea de energie corpului, dar duce și la neliniște și sentimente de anxietate și stres. Nu doar cafeaua este nocivă pentru hormonul de stres al organismului – tot ceea ce conține cafeină provoacă stres, inclusiv unele tipuri de ciocolată, ceaiuri și gumă de mestecat. Cofeina stimulează eliberarea de adrenalină și poate crește nivelul de cortizol. De asemenea, poate interfera cu somnul, contribuind și mai mult la stres.
CITEȘTE ȘI: Ce stresează cel mai mult pancreasul: Alimentele și obiceiurile care îl împovărează
Treceți la cafea decofeinizată dacă doriți să evitați stresul suplimentar, sau la ceaiuri din plante, care pot ajuta organismul să se relaxeze.
Alimentele care sunt bogate în sodiu, cum ar fi nucile procesate, vă pot stresa prin creșterea tensiunii arteriale. Dietele bogate în sodiu pot duce la o creștere a tensiunii arteriale, ceea ce poate exacerba stresul și anxietatea. Excesul de sodiu va determina organismul să rețină apă, ceea ce crește volumul de muncă asupra inimii.
Carnea roșie, cum ar fi fripturile și burgerii, poate crește riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancer. Cantitățile mari de carne roșie pot conține niveluri ridicate de grăsimi saturate și acid arahidonic, care favorizează inflamația și stresul.
În loc să mănânci carne roșie, alege un înlocuitor de carne albă, cum ar fi pui sau curcan, sau un înlocuitor pe bază de plante, cum ar fi tofu.
Alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați pot provoca vârfuri și scăderi rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru duce la o eliberare crescută de cortizol și poate contribui la schimbări de dispoziție, iritabilitate și anxietate. Consumul ridicat de zahăr poate activa răspunsul organismului la stres, ducând la eliberarea hormonilor de stres precum cortizolul și adrenalina. Aceste fluctuații perturbă starea de spirit și nivelurile de energie.
Alimentele procesate conțin adesea grăsimi trans, zaharuri rafinate și aditivi artificiali care pot contribui la inflamație și pot afecta negativ starea de spirit. Aceste ingrediente provoacă inflamații în organism, care afectează starea de spirit și stresul.
Pentru a reduce stresul, înlocuiți chipsurile de cartofi și toate celelalte gustări foarte procesate cu gustări din cereale integrale, cum ar fi popcornul sau biscuiții din cereale integrale cu humus.
Alimentele prăjite încărcate cu grăsimi nesănătoase promovează inflamația și stresul oxidativ, declanșând producția de cortizol ca o contramăsură.
Acestea sunt asociate nu numai cu creșterea stresului, ci și cu creșterea anxietății și depresiei.
Alcoolul este adesea văzut ca o modalitate ușoară de a vă relaxa după o zi grea, dar poate contribui de fapt la și mai mult stres, deoarece consumul excesiv de alcool dăunează hormonului de stres al organismului prin creșterea nivelului de cortizol. Cu un consum excesiv, alcoolul poate perturba tiparele de somn și poate provoca deshidratare.
Folosit ca potențiator de aromă, glutamatul monosodic (MSG) se găsește în multe alimente, inclusiv în carnea procesată, cum ar fi crenvurștii, precum și în condimente precum maioneza și ketchup-ul. Acesta poate provoca simptome precum dureri de cap, transpirație și dureri în piept la unele persoane, contribuind la reacțiile de stres.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reduce stresul și anxietatea: Cum ar trebui să îl bei pentru a avea acest efect
Consumul de alimente bogate în MSG nu va afecta hormonii de stres ai tuturor – ci doar pe cei care sunt sensibili la aditiv.
Unele cereale pentru micul dejun sunt bogate în carbohidrați și zahăr adăugat, dar sărace în fibre, și pot duce la niveluri ridicate de cortizol și la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Nivelurile mai ridicate de cortizol afectează hormonul de stres al organismului, determinându-vă să fiți mai anxios și să vă simțiți din ce în ce mai stresat, potrivit actualno.com.
Pentru un mic dejun fără stres, alegeți ceva bogat în fibre, cum ar fi un smoothie de fructe sau clătite din grâu integral.