NUTRITIE SANATATE

Cele mai simple modalități de a găti corect sparanghelul

Foto: visitbristol.co.uk

Sparanghelul este o legumă foarte versatilă, care se gătește rapid și este gustoasă în multe combinații.

Cel mai important sfat este să nu fierbi sparanghelul, pentru că are mulți nutrienți și fibre solubile, care se vor pierde. Excepție fac supele cremă, dacă așa vrei să-l prepari.

CITEȘTE ȘI: Cele mai simple rețete cu sparanghel care nu necesită mult timp de preparare

Cele mai simple modalități de a găti corect sparanghelul

Înainte de toate, asigură-te că îndepărtezi partea lemnoasă, proces foarte ușor și distractiv, de altfel. Trebuie doar să îndoi ușor sparanghelul, iar acesta se va rupe singur de partea mai tare.

Deși poate fi consumat și crud, în salatele preferate, gătit este mult mai gustos. Variantele cele mai simple sunt:

  • Gătit simplu la abur și condimentat după gust. În 3-4 minute ar trebui să fie gata, însă încearcă-l cu o furculiță pentru a te asigura că este moale cât să intre furculița, dar totuși un pic crocant, textura ideală pentru această legumă.
  • Sparanghel la grătar, timp de 5-7 minute. Întoarce-l pe toate părțile până capătă o nuanță ușor arămie.
  • Copt, care se prepară foarte rapid. Cât încălzești cuptorul, pui sparanghelul pe o foaie de copt, îl condimentezi cu sare, piper și ce mai vrei tu, îl stropești cu puțin ulei, eventual adaugi și câțiva căței de usturoi și îți poți vedea de treburi până este gata. Nu mult însă, în cam 10-15 minute ar trebui să fie gata.
  • Sparanghel la tigaie cu puțin unt sau ulei de măsline, sare și piper, după gust, timp de 7-8 minute.

Cele mai simple modalități de a găti corect sparanghelul

Stoarce și puțină zeamă de lămâie peste el, pentru un plus de savoare. Îl poți servi alături de ton, de exemplu, care se gătește în doar 3-4 minute pe grătar și uite cum ai pregătit o masă savuroasă în mai puțin 10 minute. Dacă nu îți place tonul sau nu-l găsești proaspăt (varianta ideală), poți găti pe grătar sau la cuptor orice altă carne preferi, iar rezultatul este la fel de gustos și sănătos.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile nutritive ale sparanghelului

Sparanghelul este foarte bun și în combinație cu brânzeturi. Fie că îl preferi crud sau gătit, adaugă deasupra puțină feta mărunțită, brânză de capră sau fulgi de parmezan. Adaugă legumele preferate, poate și puțin pui aromat și ai obținut un prânz ușor de pus la pachet sau în coșul de picnic.

Comentarii: