NUTRITIE SANATATE

Cele mai utile alimente pentru pancreas – sănătatea este în mâinile tale

Foto: Pinterest.com

Proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați – folosim toate acestea în diverse combinații cu alimente, fără să ne gândim la procesul de prelucrare a acestora.

Cum reușește organismul să accepte un complex de substanțe diferite și să funcționeze fără probleme?

Secretul este simplu: un mic organ, pancreasul , este responsabil pentru procesele digestive. Aici se produce sucul cu enzime pentru prelucrarea alimentelor. Enzimele sunt activate în funcție de conținutul unui produs și asigură prelucrarea acestuia.

Nu vom plictisi cititorii cu termeni medicali complicați și vom folosi exemple simple pentru a vorbi despre rolul pancreasului în organism. Toată lumea știe că metabolismul depinde de interacțiunea a patru sisteme: digestiv, nervos, circulator și endocrin.

Procesul de digestie a alimentelor începe în punctul de recepție a acestora, în cavitatea bucală. Alimentele intră în stomac, unde mediul acid descompune proteinele. Pancreasul secretă enzime pentru a descompune întreaga compoziție a alimentelor: proteine, carbohidrați și grăsimi.

CITEȘTE ȘI: Primul semn de alarmă al unui pancreas inflamat: La ce să fii atent

Acesta își secretă sucul în duoden, asigurând absorbția în sânge a substanțelor utile pentru intestinul subțire.

Particularitatea pancreasului este că este un organ central al digestiei și, în același timp, participă la sistemul endocrin, formând hormonii insulină și glucagon. De îndată ce pancreasul începe să funcționeze incorect, organismul nu primește cantitatea necesară de glucoză, metabolismul este perturbat, ceea ce duce la probleme grave de sănătate.

Motivele pentru funcționarea deficitară a pancreasului sunt stilul de viață și obiceiurile alimentare.

Ce este util pentru pancreas?

Alimente sănătoase pentru pancreas

Să începem cu o listă de alimente recomandate de nutriționiști:

  • carne de vită,
  • iepure,
  • curcan,
  • pui (piept de pui);
  • merluciu,
  • cod,
  • zacuscă;
  • cereale: hrișcă, fulgi de ovăz, mei, orez;
  • legume: spanac, broccoli, dovlecei, morcovi, napi;
  • fructe neîndulcite: mere, pere;
  • produse lactate: brânză de vaci, chefir, iaurt.

După cum puteți vedea, lista de produse utile vă va permite să creați un meniu delicios, ținând cont de preferințele fiecărui membru al familiei.

CITEȘTE ȘI: Preparatul care reface ficatul, pancreasul și rinchii, ba chiar poate preveni diabetul

Sfaturi și trucuri pentru sănătatea pancreasului

Pentru a nu avea motive să vă adresați medicilor, urmați sfaturile noastre:

  • excludeți din alimentație alimentele cu substanțe chimice (coloranți, conservanți etc.);
  • reduceți la minimum consumul de alcool și controlați întotdeauna calitatea băuturilor;
  • organizați-vă dieta în așa fel încât să existe 4 sau 5 mese în timpul zilei. Mâncați des și în porții mici, acest lucru va reduce sarcina asupra pancreasului;
  • separați grăsimile animale și carbohidrații. Nu vă lăsați dus de val cu terci de lapte cu unt sau cartofi prăjiți în unt. Astfel de mese nu sunt procesate rapid de pancreas, ceea ce duce la constipație, iar în cazuri dificile – la boli vasculare (ateroscleroză);
  • reduceți cantitatea de alimente prăjite, afumate, murate. Coaceți, gătiți la aburi, tocăniți – aceste metode de prelucrare a alimentelor nu dăunează organismului și nu vor necesita eforturi suplimentare din partea acestuia pentru digestie;
  • folosiți produse naturale, de calitate, duceți un stil de viață activ și fiți sănătoși!

Comentarii:
preload imagepreload image