Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, susține că există o asociere între consumul de ciuperci în fiecare zi și o probabilitate mai mică de a experimenta depresie.
Cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității din Pennsylvania, SUA, au cercetat potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de ciuperci. Aceștia au publicat al treilea studiu care a descoperit o asociere între consumul de ciuperci și riscul de moarte prematură.
CITEȘTE ȘI: Ţi se face poftă instant! Cum se prepară pacheţelele de primăvară cu ciuperci şi carne tocată
Ei susțin că persoanele care mănâncă cantități moderate de ciuperci ar fi mai puțin susceptibile de a experimenta depresie. S-au efectuat puține cercetări asupra posibilelor proprietăți antidepresive ale ciupercilor. Studiile anterioare au fost mici studii clinice care au implicat mai puțin de 100 de participanți.
La studiul, publicat în Journal of Affective Disorders, au participat 24.699 de voluntari care au completat chestionare de două ori despre toate alimentele pe care le consumaseră în ultimele 24 de ore. Cercetătorii presupun că proprietățile antidepresive ale ciupercilor pot fi legate de compuși specifici prezenți în ciuperci. Autorul principal al studiului, Djibril Ba, sugerează că ”ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de aminoacid ergotioneină – un antiinflamator, care nu poate fi sintetizat de oameni. Având niveluri ridicate de acest lucru poate reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce și simptomele depresiei”.
CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care trebuie să consumi ciuperci: Protejează sănătatea fizică şi psihică
Potrivit autorilor studiului, ciupercile conțin și antioxidanți, care ar avea calități antidepresive. O altă posibilă influență poate fi prezența potasiului.
O altă idee avansată de cercetători e că unele ciuperci ”pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorului de creștere a nervilor, care ar putea avea un impact potențial asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv a depresiei majore”, arată Medical News Today.