Primul studiu complex cu privire la poluarea din marile orașe arată că riscul de accident vascular ischemic sau AVC scade cu 16% în cazul persoanelor care au zone verzi în apropierea locuinței.
Studiul a fost realizat în Catalonia, timp de un an, în perioada 2016 – 2017, și analizează gradul de poluare și starea de sănătate a locuitorilor din această regiune întinsă a Spaniei.
Conform cercetătorilor, au fost luate în considerare trei substanțe poluante, produse de traficul auto, și au fost analizate datele despre sănătate ale unui număr de 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei cu vârsta de peste 18 ani, care nu suferiseră niciun ACV înainte de studiu.
Principalele substanțe poluante luate în calcul au fost funinginea și dioxidul de azot, și anume particulele mai mici de 2,5 microni, care pot fi inhalate ușor, relatează libertateapentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Importanța grupei sanguine: Îți poate spune cât de mare este riscul de a face infarct și AVC
Rezultatele studiului din Spania arată destul de clar că în zonele cu trafic intens și cu o poluare peste medie existau și mai multe cazuri de AVC.
Pentru fiecare creștere de 10 micrograme (µg) pe metru cub de dioxid de carbon, riscul de a suferi un accident vascular crește cu 4%. Și trebuie să reținem că principala sursă de dioxid de carbon este traficul rutier foarte aglomerat, și anume gazele de eșapament, problemă cu care se confruntă toate marile orașe din România.
În cazul particulelor de funingine, riscul crește cu 5% pentru fiecare creștere cu 1 µg/m³ în atmosferă. Aceste cifre sunt valabile pentru întreaga populație, indiferent de factorii socio-economici, de vârstă sau de consumul de țigări.
Dr. Carla Avellaneda, cercetător în Grupul de Cercetare Neurovasculară de la IMIM-Hospital del Mar și unul dintre principalii autori ai studiului, atrage atenția asupra faptului că incidența bolii va crește în zonele suprapopulate, cu un trafic rutier foarte aglomerat.
Conform studiului realizat în Catalonia, dioxidul de carbon, funinginea și nivelul ridicat de zgomot se numără printre factorii importanți care sporesc riscul de a suferi un AVC.
În schimb, existența unor zone verzi în apropierea casei scade riscul de a suferi un atac vascular cu cel puâin 16%.
CITEȘTE ȘI: Armă împotriva AVC: Medicamentul banal care previne cheagurile de sânge la persoanele cu boli de inimă
Cu cât sunt mai mari spațiile verzi dintre blocuri, cu cât sunt mai multe parcuri și grădini în cartierul în care locuiești, cu atât ești mai protejat nu doar de un posibil AVC, ci și de alte afecțiuni legate de poluare. Alergiile la noxe, bolile de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii sau bolile digestive sunt și ele legate de noxele pe care le respirăm zilnic în marile orașe.
Un parc în apropierea casei aduce multe beneficii. Aerul este puțin mai curat și mai umed, te provoacă să ieși mai des la o plimbare, să socializezi, să faci mișcare și să te menții mai sănătos. Dacă ești în căutarea unui apartament sau a unei case, caută un cartier în care să ai mai aproape spații verzi largi sau parcuri bine amenajate.