Potrivit unui studiu, persoanele infectate cu varianta extrem de contagioasă Omicron a Covid au mai puține șanse de a contracta subvarianta BA.2.
Omicron, care s-a răspândit rapid în întreaga lume, poartă numeroase mutații în regiuni cheie și este asociat cu transmisibilitate crescută și evadare imunitară.
Varianta a fost recent împărțită în trei subvariante cu diferențe genomice substanțiale, în special între Omicron BA.1 și BA.2.
CITEȘTE ȘI: Simptome neobișnuite care pot indica infectarea cu OMICRON: La ce să fii atent
Rata de reinfectare scăzută
În timp ce Omicron este în declin, multe țări din Europa și Asia au înregistrat o creștere a cazurilor de BA.2.
Odată cu creșterea în BA.2, a fost observat un număr mare de reinfecții din cazuri anterioare, ridicând întrebarea dacă subvarianta poate scăpa în mod specific de imunitatea naturală dobândită la scurt timp după o infecție cu BA.1.
„Oferim dovezi că reinfecțiile cu Omicron BA.2 apar la scurt timp după infecțiile cu BA.1, dar sunt rare”, a spus autorul corespondent Morten Rasmussen, de la Departamentul de Diagnosticare Specială Virușilor și Microbiologice, de la Statens Serum Institut, Danemarca.
Deși rata de reinfectare pare să fie scăzută, având în vedere numărul mare de teste pozitive SARS-CoV-2 în timpul perioadei de studiu, „subliniază în continuare necesitatea evaluării continue a duratei imunității induse de vaccin și/sau naturală”, a spus Rasmussen.
Persoane tinere și nevaccinate
Pentru a explora, o echipă formată din mai mulți cercetători danezi și australieni a selectat un subset de eșantioane din peste 1,8 milioane de cazuri de infecții în perioada de la 22 noiembrie 2021 până la 11 februarie 2022.
Ei au selectat indivizi cu două probe pozitive, la mai mult de 20 de zile și la mai puțin de 60 de zile.
Dintr-un total de 187 de cazuri de reinfecție, au identificat 47 de cazuri de reinfecții cu BA.2 la scurt timp după o infecție cu BA.1, mai ales la persoane tinere nevaccinate cu boală ușoară care nu a dus la spitalizare sau deces.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează: Cum se transmite de fapt OMICRON
În plus, studiul a arătat că reinfecțiile cu Omicron BA.2 după infecțiile inițiale fie cu Delta, fie cu BA.1, au fost observate în principal în rândul persoanelor tinere cu vârsta sub 30 de ani și majoritatea acestor cazuri nu au fost vaccinate.
Acest lucru subliniază imunitatea sporită obținută prin combinația dintre vaccinare și infecție, comparativ cu imunitatea indusă numai de infecție, a spus Rasmussen.
Comentarii: