NUTRITIE SANATATE

Cerealele care au grijă de inima ta: Scad riscul de a face infarct

Foto: Pinterest.com

Cercetătorii au demonstrat o legătură între consumul mai multor cereale integrale și reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Într-un studiu recent apărut în Journal of Nutrition, cercetătorii arată o asociere între consumul de cereale rafinate și acești factori de risc.

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare „sunt principala cauză de deces la nivel global”. În 2019, aproape 18 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare – marea majoritate fie în urma unui accident vascular cerebral, fie în urma unui infarct.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) menționează că, în Statele Unite, o persoană moare la fiecare 36 de secunde din cauza unei boli cardiovasculare, reprezentând un deces din patru, scrie doc.ro.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, CDC recomandă evitarea fumatului, a obezității și adoptarea unui stil de viață activ. CDC sugerează, de asemenea, că o persoană ar trebui să aibă o dietă cât mai sănătoasă.

O cercetare din 2015 a arătat că o dietă mai sănătoasă – incluzând mai multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, pește, ulei vegetal și păsări de curte – ar putea reduce cu o treime riscul de boli cardiovasculare. Mai precis, cercetătorii au găsit dovezi semnificative pentru efectele benefice ale consumului mai multor cereale integrale.

Cu toate acestea, au existat mai puține cercetări privind relația dintre consumul de cereale integrale și semnele timpurii de avertizare ale unei boli cardiovasculare.

Aceste semne timpurii includ circumferința taliei unei persoane, tensiunea arterială, nivelurile de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun”, trigliceridele plasmatice și glicemia.

Cercetătorii au studiat legătura dintre consumul de cereale integrale și bolile cardiovasculare la 3.000 de participanți
Cercetătorii au realizat un studiu pentru a observa asocierea dintre consumul de cereale integrale și semnele incipiente de avertizare asupra unei boli cardiovasculare.

Cercetătorii s-au bazat pe date de la Framingham Heart Study, un studiu pe termen lung realizat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), care a început în 1948.

La fiecare 4 ani, participanții au dat cercetătorilor istoricul medical și au fost supuși unui examen fizic standard. În cel de-al cincilea ciclu de examinare, începând din 1991, participanții au furnizat și informații despre dieta lor. Eșantionul a fost de 3.121 de persoane.

CITEȘTE ȘI: Efecte incredibile în corp – Patru motive să mănânci zilnic terci de ovăz

Participanții au completat un chestionar privind frecvența alimentelor, permițând cercetătorilor să determine cantitatea de cereale integrale pe care le-au consumat.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat cea mai mică cantitate de cereale integrale au avut în medie o creștere de 2.5 cm a circumferinței taliei între examinările periodice. În schimb, participanții care au consumat cea mai mare cantitate de cereale integrale au avut în medie o creștere de aproximativ 1.2 cm în circumferința taliei.

Participanții care au consumat cea mai mică cantitate de cereale integrale au avut creșteri mai semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și ale nivelului de zahăr din sânge decât participanții care au consumat cea mai mare cantitate de cereale integrale, independent de circumferința taliei.

Persoanele care consumă cereale integrale își mențin în timp glicemia și tensiunea arteriale în limite normale

Potrivit dr. Nicola McKeown, autor principal al studiului, om de știință din echipa de epidemiologie nutrițională la Centrul de cercetare a nutriţiei umane pentru îmbătrânire Jean Mayer USDA (USDA HNRCA) de la Universitatea Tufts, „constatările sugerează că o dietă sănătoasă care include și consumul de alimente din cereale integrale oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, pe lângă simplul fapt că ne ajută să slăbim sau să ne menținem greutatea pe măsură ce îmbătrânim”.

De fapt, aceste date sugerează că persoanele care mănâncă mai multe cereale integrale sunt mai capabile să-și mențină în timp, în limite normale, glicemia și tensiunea arterială. Gestionarea acestor factori de risc pe măsură ce îmbătrânim poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Potrivit dr. Caleigh Sawicki, care a contribuit la studiu ca parte a disertației sale de doctorat la Tufts, există multe motive pentru care cerealele integrale pot fi benefice pentru sănătatea cardiovasculară a unei persoane.

„Prezența fibrelor alimentare în cerealele integrale poate avea efect de sațietate, iar magneziul, potasiul și antioxidanții pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Fibrele solubile, în special, pot avea un efect benefic asupra creșterii zahărului din sânge după masă”, explică el.

Dr. Sawicki consideră că trebuie să existe mai multe cercetări pentru a înțelege cu exactitate de ce cerealele integrale sunt benefice – și cum să îi faci pe oameni să mănânce mai multe.

„Cercetările noastre contribuie la restul datelor observaționale care arată că aportul mai mare de cereale integrale este legat de îmbunătățirea stării de sănătate. Dar există încă multe lucruri pe care nu le știm despre mecanismele din spatele modului în care cerealele integrale pot influența sănătatea. Ar putea fi fibra din cereale integrale sau ar putea fi unul dintre ceilalți nutrienți sau polifenoli – sau toți lucrează împreună!”, susține dr. Sawicki.

Cercetătorii adaugă că „o altă mare provocare este, desigur, să facem oamenii să treacă de la alimentele rafinate la cele din cereale integrale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin bariera care stă în calea consumului de alimente din cereale integrale”.

Potrivit dr. McKeown, creșterea consumului de cereale integrale și reducerea consumului de cereale rafinate este deosebit de important pentru sănătatea organismului.

De exemplu, ai putea să iei în considerare un bol cu cereale integrale în loc de un covrig pentru micul dejun și să înlocuiești gustările, aperitivele și garniturile din cereale rafinate cu variante din cereale integrale.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu fulgi de ovăz și iaurt, un regim delicios…

„Micile modificări ale dietei pentru a crește aportul de cereale integrale vor face diferența în timp”, explică dr. McKeown.

Oamenii au nevoie de educație care să promoveze consumul de cereale integrale

Recomandările instituțiilor oficiale de sănătate trebuie să continue să promoveze beneficiile introducerii unei cantități mai mari de cereale integrale în dietă, consideră cercetătorii.

De asemenea, oamenii au nevoie de educație cu privire la varietatea de cereale integrale disponibile, potrivit dr. McKeown.

„Dacă cereți unui om obișnuit să vă enumere toate tipurile de fructe sau legume disponibile pentru a le consuma, veți avea o listă de câteva zeci, sunt sigur – indiferent dacă persoana respectivă le mănâncă sau nu! Dar sunt destul de sigur că ar fi o provocare pentru oameni să identifice alimentele din cereale integrale în afară de pâine, paste și cerealele pentru micul dejun. Deci, încă este nevoie de multe informații și educație pentru consumatori în cazul cerealelor integrale”, a remarcat dr. McKeown.

Comentarii: