NUTRITIE

Cheesecake light – REȚETA unei prăjituri delicioase, ‘furată’ de la călugării de la Putna

sihastriaputnei.ro

Călugării care pregătesc masa la Sihăstria Putnei, din comuna cu acelaşi nume a judeţului Suceava, sunt apreciaţi pentru bucatele gustoase pe care le pun în farfuriile oaspeţilor lăcaşului de cult.

”Cheesecake light”, aşa se numeşte prăjitura a cărei reţetă este semnată de Ramona Preda şi publicată pe site-ul mănăstirii sihastriaputnei.ro.

Pentru prepararea blatului, aveţi nevoie de:

  • 150 grame făină integrală,
  • 100 grame tărâţe de grâu,
  • 1 plic praf de copt,
  • 50 grame fructoză,
  • un praf de sare,
  • 2 linguri lapte,
  • 100 grame unt.

CITEȘTE ȘI: Secretele unei prăjituri Tiramisu perfecte, din rețeta originală

Pentru cremă aveţi nevoie de:

  • 800 grame brânză dulce de vaci sau cremă de brânză, preferabil light,
  • 100 ml smântână (poate fi şi unt),
  • 2 ouă,
  • fructoză după gust (ţineţi cont că după prepararea termică fructoza îşi mai pierde din gustul dulce),
  • 100 g vişine (sau căpşuni / fructe de pădure) congelate, mărunţite puţin la blender,
  • coajă rasă de lămâie – opţional.

Pentru toping aveţi nevoie de:

  • 250 de grame de fructe congelate,
  • fructoză după gust

Mod de preparare:

Pentru prepararea blatului, se amestecă făina cu tărâţele, praful de copt, fructoza şi sarea.

Se topeşte untul la foc mic şi se adaugă peste făină, impreună cu laptele, amestecând până se formează un aluat sfărâmicios. Se lasă la închegat aproximativ 15 minute, apoi se aşează în tavă şi se întinde cu mâna, într-un strat uniform.

CITEȘTE ȘI: Nutriţionistul Mihaela Blic, veşti excelente pentru iubitorii de îngheţată: E cea mai sănătoasă alegere

Pentru prepararea cremei, se amestecă toate ingredientele cu mixerul până se formează o compoziţie cremoasă, apoi se răstoarnă peste blat. Nivelaţi crema cu o spatulă şi introduceţi tava, acoperită cu folie de aluminiu, la cuptorul preîncălzit, la 130°C, pentru aproximativ o oră.

„Dacă aveţi un aragaz pe gaze, este de preferat să se aşeze tava cuptorului cu puţină apă sub tava cu prăjitura, pentru a nu se arde. Când observaţi că a prins foarte puţină culoare, este deja gata. Chiar dacă vi se pare că mijlocul este puţin moale, după ce se va răci, se va întări”, spune Ramona Preda.

Pentru toping se fierb fructele cu fructoza până scade siropul şi se toarnă peste prăjitură. Dacă nu aveţi fructe proaspete, se poate pune un strat de dulceaţă fără zahăr, de casă.

Comentarii: