LIFESTYLE

Chef Cătălin Scărlătescu îşi dezvăluie trucurile: Cum obţii cel mai bun cozonac de Paşte

sbs.com.au

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, multe dintre ele realizate după reţete tradiţionale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obţine aroma perfectă pentru masa de Paste.

„Ingredientele de bază ale reţetetor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, potrivit csid.ro.

Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul nu este, totuşi, uşor de preparat. Reţeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îţi va fi de ajutor dacă eşti la primul cozonac. Dacă ai deja experienţă, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună PASCĂ cu mascarpone și ricotta

Ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 250 g zahăr
  • 450 g lapte
  • 5 ouă proaspete
  • 1 păstaie vanilie
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt
  • 500 g nuca
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată de calitate
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajăde lămâie

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de faină. Se lăsă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic.Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

CITEȘTE ȘI: Sfatul ‘profei de vin’: Cum alegi cea mai bună combinaţie mâncare-vin pentru Paşte

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Comentarii: