REVIEW

Cherofobia. Ce este și cum se manifestă?

Foto: Pinterest.com

Cunoști sentimentul acela că ceva este prea bun pentru a fi adevărat? Este posibil să suferi de frica de fericire (cherofobia). Când ceva bun s-a întâmplat în viața ta, dar ceva tot ți se pare ciudat, este posibil să suferi de frica de fericire. Unii oameni nu pot trece peste acest sentiment, asta pentru că sunt de părere că lucrurile vor lua o turnură negativă, scrie TheIndependent.

Astfel, oamenii care au o stare incomodă atunci când ar trebui să fie fericiți suferă de „cherofobie”. Cuvântul vine din greacă, unde „chairo” înseamnă „mă bucur”. Practic, asta înseamnă că oamenilor le este teamă să participe la orice lucru ce le-ar aduce fericire.

Nu activitățile în sine sunt înspăimântătoare, ci teama că, dacă te vei lăsa dus de val și fei fi fericit, ceva rău se va întâmpla ulterior.

Cherophobia sau frica de fericire nu este bine definită și nici prea cunoscută. Conform site-ului citat, aceasta nu se află nici măcar în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale. Potrivit Healthline, unii medici cataloghează însă cherofobia ca o formă de anxietate.

CITEȘTE ȘI: Lucrurile pe care ar trebui să le ştiţi despre VINURI

Cineva care suferă de teama de a fi fericit nu are această stare în permanență. În schimb, individul respectiv preferă să evite activități care ar putea să-i producă fericire.

Cum poate fi depistată cherofobia sau teama de fericire?

CITEȘTE ȘI: Ce spun OBICEIURILE noastre despre stilul de viață

Unele simptome pot fi:

    • Anxietate când ești invitat la diverse întruniri sociale
    • A da cu piciorul la ocazii ce ar putea duce la schimbări pozitive de teamă că ceva rău s-ar putea întâmpla
    • Refuzul de a participa la activități amuzante sau de recreere
    • Gândul că a fi fericit atrage după sine consecințe negative
    • Gândul că fericirea te va face o persoană mai rea
    • Gândul că a-ți arăta fericirea este văzută ceva rău
    • Sentimentul că a încerca să te bucuri de ceva este o pierdere de timp și efort.

Cum o poți trata?

În caz că te gândești că ai putea să suferi de cherofobie trebuie să analizezi cauza. Cel mai probabil aceasta este un mecanism de apărare, pus la cale de creierul tău din cauza unui conflict sau traume trăite de tine în copilărie.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre personalitatea ta: Ce fel de om eşti în funcţie de fricile pe care le ai

În cele din urmă, să transformi frica de fericire în bucuria de a trăi constă în a schimba modul în care gândești. Însă, cu tratament, frica de fericire poate fi învinsă și vei putea, în cele din urmă, să te bucuri de fiecare clipă și să-ți trăiești viața cu adevărat.

Comentarii: