NUTRITIE SANATATE

Cinci alimente care provoacă botulism: La ce să fii atent

retete-usoare.info

Cinci alimente care provoacă botulism: La ce să fii atent. Botulismul este o boală infecțioasă acută care poate duce la atrofie musculară și chiar la deces. Cu toate acestea, nu este atât de ușor să detectați botulismul pe cont propriu – bacteriile care provoacă boala nu au un miros sau un gust special. Așadar, haideți să aflăm ce este botulismul , ce produse este mai bine să evitați și ce simptome este momentul să trageți alarma?

Ce este botulismul?

Botulismul a fost descoperit pentru prima dată în Germania la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când mai multe persoane au prezentat simptome similare de otrăvire cu cârnați. Și anume slăbiciune musculară, probleme de vedere și tulburări de înghițire. Abia în secolul al XIX-lea microbiologul belgian Emile van Ermenghem a identificat bacteria Clostridium botulinum, care provoacă botulismul. După cum a concluzionat Ermengem, bacteria intră în nervi și mușchi și le blochează funcționarea.

Bacteria botulismului trăiește și se multiplică în sol, noroi și de-a lungul malurilor corpurilor de apă, iar de acolo ajunge în legume, pește, ciuperci și carne. Mai mult, bacteriile Clostridium botulinum sunt incredibil de rezistente – ele mor după numai 30 de fierturi ale cutiilor finite în apă cu o temperatură de 120 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicului: Alimentele pe care să NU le consumi cu ceai sau cafea

Ce alimente pot provoca botulism

Alimente conservate acasă

Cel mai adesea, botulismul este cauzat de alimentele conservate acasă – pește, carne, legume. Morcovii, sfecla, feniculul și ciupercile la conservă sunt deosebit de periculoase – sunt dificil de curățat de particulele de sol. Dintre pești, cei mai periculoși sunt conservele de pește bigeye și alte tipuri de pește care trăiesc în straturile inferioare ale apei.

Miere proaspătă

Lista produselor periculoase include și mierea proaspătă, cumpărată de pe piață sau făcută de tine. Când mierea este „îmbătrânită”, are timp să dezvolte substanțe care suprimă bacteria botulismului. Mierea proaspătă nu are astfel de substanțe.

Peștele și carnea uscate

Dacă aceste produse nu sunt procesate corespunzător, bacteriile botulismului din pământ și sol pot rămâne pe ele. Produsele din pește și carne cu măruntaie sunt deosebit de periculoase.

Sucuri de legume nepasteurizate

Dacă legumele sau fructele nu au fost curățate corespunzător de murdărie și pământ, bacteriile botulismului pot rămâne în suc

Cârnații și slănina făcute în casă

Bacteriile pot fi conținute în carnea din care este fabricat produsul, așa că ar trebui să cumpărați numai produse din carne pasteurizate.

Simptomele botulismului

Tulburare gastrointestinală

Apare de la 2 ore la 2 zile după ce bacteria intră în organism și se manifestă prin simptomele tipice ale otrăvirii: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și slăbiciune generală.

Sindrom oftalmic

Apare după tulburările de stomac și se caracterizează prin următoarele simptome

  • căderea pleoapei fără posibilitatea de ridicare
  • dilatarea pupilei
  • mobilitate limitată a globilor oculari
  • despicarea ochilor

CITEȘTE ȘI: Unul din cele mai benefice alimente pentru cei vârstnici: Este bogat în vitamina A, seleniu și vitamina B

Sindromul bulbar

Cu alte cuvinte, disfuncția nervilor lingual, hioid și vag. Se manifestă prin:

  • răgușeală și nasalitate a vocii.
  • Dificultate la înghițire, scurgere de lichid prin nas, „comă” în gât
  • limitarea mobilității limbii
  • gură uscată, sete

Atât copiii, cât și adulții pot fi expuși riscului de botulism. Bebelușii sub un an se pot infecta nu numai de la alimentele cu bacteria, ci și de la spori, care sunt bacterii care se găsesc în aer. Din ziua infecției până la apariția simptomelor pot trece până la 30 de zile, potrivit actualno.com. Copilul va fi letargic, va refuza sânul, va ține capul slab ridicat și va începe să râgâie mâncarea din cauza atrofiei mușchilor gâtului.

La primele simptome de botulism, merită să chemați imediat o ambulanță și să nu aruncați alimentele care ar putea fi provocatorul bolii – acestea vor trebui să fie examinate în continuare. Cu toate acestea, este mult mai dificil să tratați această boală decât să observați măsuri preventive.

Comentarii: