Cinci boli pentru care vitamina D face diferența. Una dintre cele mai bune modalități de a absorbi vitamina D este lumina naturală a soarelui. Aceasta nu se găsește în multe alimente, cu excepția peștelui gras, a gălbenușurilor de ou sau a produselor care sunt îmbogățite cu acest aditiv alimentar. De fapt, mulți susțin că vitamina D are puține în comun cu alte vitamine, deoarece este sintetizată de organism.
„Unii oameni de știință cred că funcționează mai mult ca un hormon decât ca o vitamină, deoarece avem foarte mulți receptori pentru vitamina D în tot corpul. O mare parte a sistemului imunitar are receptori pentru vitamina D”, spune Dr. Todd Sontag, MD, specialist la Orlando Health din Florida, pentru Healthline. Oricât de greu ar fi de definit, nu se pot nega beneficiile vitaminei D când vine vorba de sănătatea oaselor și a mușchilor.
Beneficiu real
„Cred că este o vitamină minunată”, spune Dr. Sonntag. „Este unul dintre puținele care chiar au o utilizare legitimă. O mulțime de vitamine au un marketing foarte bun fără prea multe dovezi științifice în spatele lor.” sunt necesare pentru ca un sistem de sănătate să fie sigur și eficient. Între timp, multivitaminele nu sunt nici măcar recomandate de Grupul operativ pentru servicii preventive din Statele Unite. Cel mai cunoscut efect pozitiv asupra sănătății asociat cu un nivel bun de vitamina D este sănătatea oaselor.
CITEȘTE ȘI: Cu ce să combini vitamina D pentru a fi cât mai bine absorbită de organism
„Cele care sunt foarte bine stabilite vor fi legate de problemele osoase”, spune Sontag. sunt asociate cu deficiența legitimă de vitamina D, caz în care vitamina D ajută. Dovezi mai recente sugerează că aceasta ajută, de asemenea, la prevenirea căderilor și a fracturilor la vârstnici, astfel încât se sugerează acum că persoanele în vârstă ar trebui să ia doze mai mari de vitamina D.”
Vitamina D a fost mult timp cunoscută pentru asocierea sa cu sănătatea oaselor. Dar noile cercetări arată că vitamina poate fi, de asemenea, eficientă în protejarea împotriva unui număr de alte boli.
Cinci boli pentru care vitamina D face diferența
Diabetul de tip 2
Un studiu a constatat că persoanele cu deficit de vitamina D se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Oamenii de știință au studiat persoane sănătoase, în vârstă, fără semne anterioare de diabet sau prediabet. Pe parcursul a 12 ani, mulți dintre participanți au dezvoltat diabet sau prediabet.
Deficitul de vitamina D s-a dovedit a fi un predictor puternic al apariției acestor complicații la participanți. Persoanele cu niveluri de vitamina D mai mari de 30 nanograme pe mililitru aveau un risc cu o treime mai mic de a dezvolta diabet, iar cele cu niveluri mai mari de 50 nanograme pe mililitru aveau un risc cu o cincime mai mic de a dezvolta diabet.
Autorii studiului recunosc că sunt necesare mai multe cercetări, dar rezultatele sunt promițătoare. „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă nivelurile ridicate de 25-hidroxivitamina D pot preveni diabetul de tip 2 sau trecerea de la prediabet la diabet”, a declarat coautorul studiului Cedric F. Garland, profesor la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego (UCSD ). „Dar această lucrare și cercetările anterioare arată că există o legătură puternică”.
Puterea musculară
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au raportat că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot ajuta la optimizarea forței musculare. Pentru a efectua studiul, au fost măsurate nivelurile active și inactive de vitamina D ale participanților, precum și caracteristicile lor fizice generale, cum ar fi grăsimea corporală și masa musculară. S-a constatat că nivelurile crescute de vitamina D activă pot promova și îmbunătăți forța musculară.
„Am constatat că receptorul prin care acționează vitamina D este prezent în mușchii participanților la studiu”, a declarat Dr. Zaki Hassan-Smith, autorul principal al studiului și lector clinic la Institutul de Metabolism și Cercetare a Sistemelor de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. . „Am observat, de asemenea, asocieri între nivelurile serice de vitamina D și o serie de gene implicate în funcția musculară.”
Depresia
Deoarece lumina soarelui furnizează vitamina D și deoarece mulți oameni tind să se simtă mai deprimați în timpul lunilor de iarnă cu puțină lumină, este logic să existe o legătură între vitamina D și depresie.
Un studiu din 2008 a constatat că suplimentarea cu vitamina D a redus semnificativ simptomele depresive la persoanele supraponderale și obeze. Un alt studiu a concluzionat că persoanele cu o concentrație scăzută de vitamina D sunt mai predispuse la depresie.
Sănătatea cardiovasculară
Cercetătorii de la Universitatea Ohio au folosit nanosenzori de înaltă tehnologie pentru a analiza relația dintre nivelurile de vitamina D și sănătatea inimii. Nanosenzorii permit cercetătorilor să monitorizeze celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge și ajută la reglarea circulației sângelui și a sănătății cardiovasculare.
Diverse boli care stresează sistemul cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea și diabetul, pot provoca deteriorarea acestor celule endoteliale. Celulele deteriorate, la rândul lor, prezintă un risc mai mare de atac de cord. Dar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că vitamina D3 poate ajuta de fapt la restabilirea sănătății și rezistenței celulelor endoteliale. Deși autorii recunosc că sunt necesare mai multe cercetări, ei subliniază că vitamina D3 este ieftină, disponibilă și poate fi capabilă să facă o treabă mai bună decât orice medicament disponibil în prezent.
„Nu există multe, dacă există, sisteme cunoscute care pot fi utilizate pentru a repara celulele endoteliale deja deteriorate ale sistemului cardiovascular, iar vitamina D3 poate face acest lucru”, a declarat într-o declarație Tadeusz Malinski, autorul principal al studiului și profesor. în chimie la Universitatea Ohio.
Demența și boala Alzheimer
Un studiu din 2014 a examinat relația dintre deficitul de vitamina D și factorii de risc pentru diferite tipuri de demență, inclusiv boala Alzheimer. Cercetătorii au analizat mai mult de 1 600 de persoane în vârstă care nu aveau demență la începutul studiului. Deși vitamina D nu s-a dovedit a fi un remediu miraculos pentru demență, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu niveluri moderat scăzute de vitamina D au cu 53% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cele cu niveluri normale.
În rândul participanților cu deficit sever de vitamina D, diferența a fost și mai izbitoare, cu un risc crescut cu 125% în acest grup. De asemenea, s-a constatat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au cu 70% mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer în mod specific.
CITEȘTE ȘI: Primul simptom al lipsei de vitamina D: La ce să fii atent
Optimism precaut
Deși cercetarea este promițătoare, experții spun că este important să avem așteptări moderate. „Vitamina D are un efect benefic asupra densității osoase și probabil asupra multor alte lucruri, dar nu avem încă suficiente dovezi”, spune Dr. Sontag.
Sontag remarcă faptul că deficiența de vitamina D este o problemă comună. „Sunt în Florida și diagnostichez deficit de vitamina D aproape în fiecare zi”, spune el. „Nu știu de ce nu o absorbim bine. Nu ar trebui să fie atât de răspândită. Acum că medicii o caută, este evident că o găsim mult mai des.”
Având în vedere cunoștințele medicale stabilite cu privire la efectele pozitive ale vitaminei D asupra sănătății oaselor, precum și cercetările promițătoare cu privire la alte moduri în care aceasta afectează sănătatea, Dr. Sonntag spune că este important să vă asigurați că consumați suficient.
„Nu se găsește în multe alimente și nu o absorbim bine, așa că este cu siguranță ceva ce trebuie să verificăm cu teste de sânge, dacă putem”, spune el. „Cred că există multe lucruri despre vitamina D pe care nu le știm. Chiar cred că este mai importantă decât ne dăm seama acum.”
Comentarii: