Cine NU ar trebui să consume nuci. Medicii sunt de acord că nucile sunt pline de beneficii, observând că sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) – un tip de acid gras omega-3 esențial – și că au proprietăți antiinflamatorii.
Consumul de nuci susține sănătatea mai multor sisteme din corpul dumneavoastră , inclusiv sistemele cardiovascular , gastrointestinal și endocrin. Nucile susțin sănătatea intestinului și a creierului, iar capacitatea lor antiinflamatoare reduce riscul de cancer – spune nefrologul Dr. Chidozi Odigwe.
Medicul specialist în obezitate Dr. Jenny Stanford subliniază că acizii grași omega-3 din nuci pot îmbunătăți colesterolul , iar antioxidanții reduc stresul oxidativ. De asemenea, ea adaugă că nucile conțin fibre și contribuie la funcția cognitivă.
CITEȘTE ȘI: Cum păstrăm nucile o perioadă mai lungă de timp
Cu toate acestea, nucile pot fi periculoase pentru o anumită populație – una care include aproximativ unul din șapte adulți.
Cine NU ar trebui să consume nuci: Este vorba despre persoanele cu boli renale.
” Semnele bolilor renale includ urinare frecventă, piele uscată, urină însângerată sau spumoasă, crampe musculare și picioare umflate. Dacă observăm aceste semne, este important să consultăm un medic cât mai curând posibil. El poate face teste de sânge și de urină care este singura modalitate de a ști dacă avem o boală de rinichi ”, spune Dr. Odigwe.
De fapt, Dr. Odigwe dorește să precizeze că nu toți pacienții cu afecțiuni renale ar trebui să evite sau să limiteze consumul de nuci.
” Numai pacienții cu boală renală cronică avansată (CKD), precum și pacienții dializați, ar trebui să limiteze, dacă nu să evite complet, consumul de nuci ,” a declarat Dr. Odigve.
Nucile sunt bogate în doi nutrienți care pot fi toxici dacă sunt consumați în cantități mari: fosforul și potasiul.
Chiar dacă nu sunt consumate în cantități mari, rinichii persoanelor cu IRC nu pot procesa bine potasiul și fosforul, ceea ce este o problemă.
„Cheia aici este că rinichii ajută la menținerea sub control a nivelului de fosfor și potasiu. Cu toate acestea, pacienții cu boală renală cronică avansată nu au, din păcate, acest lux, astfel încât sunt expuși unui risc ridicat de niveluri excesiv de ridicate ale acestor două elemente”, explică Dr. Odigve.
CITEȘTE ȘI: De ce NU ar trebui să mănânci nuci seara: Cum îți este afectată sănătatea
Dar aceasta este doar una dintre îngrijorări
” Nucile și migdalele conțin, de asemenea, oxalați, care pot provoca pietre la rinichi dacă sunt consumate în cantități mari. Pacienții cu boală renală cronică ar trebui să acorde atenție dietei lor pentru a controla boala”, notează Dr. Stanford, potrivit actualno.com.
Cu toate acestea, cu excepția acestui grup specific de persoane, nucile sunt o gustare bună sau un adaos la o salată. Doctorul Odigwe le recomandă tuturor celorlalți pentru că beneficiile nucilor sunt imense.
Comentarii: