Cine NU ar trebui să consume slănină: Persoanele care sunt afectate negativ de acest aliment. Slănina este un produs foarte sănătos, dar nu toată lumea îl poate consuma, relatează Dr. Elena Solomatina. De asemenea, ea dezvăluie cine ar trebui să excludă acest aliment din dieta lor și de ce.
Cine nu ar trebui să mănânce slănină?
În primul rând, copiii sub 3 ani și vârstnicii peste 70 de ani nu ar trebui să mănânce slănină. Este un concentrat de grăsimi, pentru digestia căruia sunt necesare enzime mature și funcționarea normală a vezicii biliare.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu colesterolul tău când mănânci slănină cu usturoi
La copiii mici, digestia nu este încă echilibrată, iar persoanele în vârstă au adesea probleme cu secreția de bilă. Deoarece digestia grăsimilor crește sarcina asupra pancreasului și ficatului, este contraindicată și în colecistită, pancreatită acută, ulcer gastric și duodenal și exacerbarea gastritei.
Proprietăți utile ale slăninii
„Unul dintre produsele utile, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din München, este slănina. Experții au reușit să demonstreze că slănina nu este doar gustoasă, ci și un produs alimentar necesar pentru organismul nostru. Utilizarea tehnologiilor microbiologice a permis oamenilor de știință germani să determine prezența acidului arahidonic , principala componentă a vitaminei F, în untură”, spune Dr. Solomatina.
Acest acid, în special, se găsește în enzimele mușchiului cardiac și este implicat în metabolismul lipidelor. Alți acizi conținuți în produs favorizează formarea colesterolului bun și ajută la descompunerea colesterolului rău, prevenind apariția aterosclerozei. Iar acidul oleic mononesaturat conținut în slănină previne oxidarea celulelor hepatice și renale.
„Oamenii de știință germani nu numai că pun slănina la același nivel cu alimentele care conțin grăsimi sănătoase, dar recomandă și consumul de slănină în cantități mici pacienților cu boli de inimă. Iar specialiștii canadieni de la Graduate School of Medicine din Toronto au reușit să demonstreze că slănina ajută la eliminarea din organismul nostru a compușilor toxici”, spune Dr. Solomatina.
Expertul adaugă că acest efect se obține datorită conținutului ridicat de compuși antioxidanți din untură, care pot nu numai să elimine toxinele, ci și să reducă riscul de apariție a cancerului.
Datorită prezenței vitaminelor A și E în slănină, pielea noastră devine mai sănătoasă, dobândește un ten sănătos, circulația sângelui și regenerarea celulară se îmbunătățesc, relatează actualno.com.
Comentarii: