NUTRITIE SANATATE

Cine nu ar trebui să mănânce fasole la conservă

healthline.com

Cine nu ar trebui să mănânce fasole la conservă. Fasolea este considerată o sursă de proteine, fibre, vitamine și alte substanțe utile. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie mâncată necontrolat.

Cine nu ar trebui să mănânce fasole la conservă?

Dr. endocrinolog Elena Syurakshina dă un răspuns la această întrebare.

„Se pare că, înainte de a include acest produs în dieta obișnuită, este necesar să se ia în considerare nevoile nutriționale individuale ale organismului, nivelul de activitate fizică și dieta. În medie, mărimea porției nu trebuie să depășească 100-120 de grame pe zi.” a spus medicul.

CITEȘTE ȘI: Ce efect are fasolea asupra glicemiei și colesterolului

„Poate cea mai puțin sănătoasă opțiune pentru fasole este cea conservată, în borcane. Pe lângă vitamine și minerale, aceasta conține de obicei prea mult zahăr și amidon, mai ales când vine vorba de fasole în sos de roșii”, spune Dr. Syurakshina.

Expertul adaugă că fasolea la conservă poate fi dată copiilor nu mai devreme de vârsta de doi ani.

„Trebuie amintit faptul că produsul poate provoca formarea de gaze. Cei care ar face ceea ce trebuie ar consulta un medic înainte de a introduce fasolea conservată în dieta lor”, spune specialistul.

„Putem vorbi despre consecințe negative în caz de consum excesiv. De asemenea, trebuie avut grijă în prezența bolilor gastrointestinale (gastrită, ulcer, pancreatită), precum și la pacienții cu afecțiuni renale”, spune Dr. Syurakshia .

Ea spune că o altă afecțiune la care trebuie să fim atenți este depozitarea necorespunzătoare.

Hipertensiune arterială

„Este important să ne amintim că alimentele conservate conțin sare, care poate provoca hipertensiune arterială, balonare și alte boli. Abuzul poate provoca indigestie, flatulență și alte neplăceri abdominale”, spune specialistul.

„Fapt este că leguminoasele conțin așa-numitele antivitamine – lectinele, care pot complica funcționarea tractului digestiv și chiar pot provoca boli inflamatorii. Mai există și acidul fitic. Acesta are capacitatea de a lega zinc, magneziu, calciu și fier, interferând cu absorbția mineralelor. De aceea, cei care au deja probleme cu stomacul și intestinele nu ar trebui să exagereze. Și nu este recomandat nimănui, chiar și persoanelor sănătoase, să mănânce fasole crudă sau insuficient gătită – acestea conțin substanțe nocive în doze nesemnificative)”, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Interzis pofticioșilor! Cum se gătește ciorba de fasole în pâine

Specialistul adaugă că lectinele sunt eliminate din boabe în timpul tratamentului termic și al înmuierii prelungite (în ultimul caz, dispare și acidul fitic). Prezența lor poate provoca daune doar într-o dietă foarte monotonă, când leguminoasele sunt baza alimentației, potrivit actualno.com.

Comentarii: