Cine NU are voie să consume carne de miel: Bolile care te țin departe de acest preparat. Carnea de miel este bogată în fier și proteine ușor digerabile, însă unele persoane nu au voie să o consume.
Medicii vin sfaturi: Fiind carne roșie, conține fier, deci e bună în combaterea anemiei. Mai are și aport important de vitamine din complexul B și de potasiu.
Mai mult, este o sursă bună de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, spune Andreea Sava, care a scris despre beneficiile acestui tip de carne.
Atenție la modul de preparare! Este o carne destul de greu de digerat, neconținând fibre. Are cam 280-300 de kcal la 100 de grame.
CITEȘTE ȘI: Dilema de Paște: Carne de miel sau de ied? Care e diferența și cum se gătește fiecare
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că mielul trebuie să aibă în jur de 14 kg. Dacă este prea mic, are o cantitate prea mare de proteine de tip colagenic, care se digeră mult mai greu. Plus că nici nu este prea spornic.
Dr. Mencinicopschi spune că indicat este să mâncăm miel făcut la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Ciorba trebuie acrită cu borș.
Cum se combină carnea de miel? În niciun caz cu orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă. O vor face și mai greu de digerat.
Garnitura perfectă este cea de legume, fibrele ajutând digestia. Când vine vorba despre condimente, profesorul Mencinicopschi spune că sunt bune cele amare, adică rozmarin, cicoare, salvie, fiindcă stimulează secreția bilei.
Contine acizi grasi Omega 3, complexul B, minerale importante precum fier, zinc, fosfor si calciu si doar 35% grasimi saturate, care ies din fibrele carnii cand este pregatita fara ulei. Restul de 65% din grasimile continute de acestea sunt mononesaturate si polinesaturate, altfel spus cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru organism.
Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine usor digerabile, iar aminoacizii din ea faciliteaza productia de energie, din acizii grasi, folosita in diversele procese fiziologice.
Complexul de vitamine B din carnea de miel contribuie la metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor
CITEȘTE ȘI: Grijă mare la cumpărăturile de Paşte! Ce trebuie observat atent la carnea de miel şi la ouă
Poate preveni anemia datorita continutului mare de fier.
Contribuie la cresterea imunitatii si ajuta la functionarea optima a functiei gustului si a celei olfactive.
Nu este indicată persoanelor care au probleme cu ficatul, rinichii sau pancreasul ori afecțiuni cardio-vasculare așa că trebuie să o consume cu moderație, la fel și cele care au ținut post, scrie sfatulmedicului.ro.