X

Cine NU are voie să mănânce murături: Bolile care sunt agravate prin acest aliment

Cine NU are voie să mănânce murături: Bolile care sunt agravate prin acest aliment. Murăturile populare obținute ca urmare a procesului de fermentare nu sunt doar produse gustoase, ci mai ales sănătoase. Consumul regulat de murături are nenumărate beneficii pentru întregul organism.

Ce sunt murăturile?

Procesul de decapare a alimentelor implică fermentarea, de obicei cu ajutorul bacteriilor lactice. Scopul său principal este de a prelungi termenul de valabilitate al produselor alimentare și consumul lor în siguranță chiar și după câteva luni de depozitare. Acest lucru este posibil deoarece lactatul, care se obține în urma decapării, împiedică dezvoltarea microorganismelor dăunătoare și a bacteriilor putrefactive.

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună perioadă pentru a pune murături care să reziste toată iarna

Practic, toate legumele și fructele, precum și multe alte produse, pot fi murate. Cu toate acestea, cele mai populare murături sunt:

De ce sunt sănătoase murăturile?

Murăturile sunt o sursă de multe substanțe valoroase, cum ar fi vitamine, minerale, fibre și culturi bacteriene, care sunt necesare pentru buna funcționare a întregului organism. Prin urmare, merită să le includeți în dieta dumneavoastră.

Murăturile sunt probiotice naturale care sprijină funcționarea sistemului digestiv și susțin microflora intestinală corectă. Acestea susțin peristaltismul intestinal, prevenind problemele digestive. Microbii de acid lactic îmbunătățesc și mai mult digestia și absorbția nutrienților.

Borcanele murate sunt o sursă bogată de vitamine, în special vitamina C, vitamina K și vitaminele B, și minerale precum potasiu, calciu, magneziu și fier. Procesul de fermentare cu acid lactic poate crește și biodisponibilitatea anumitor vitamine.

În plus, este bine de știut că murăturile conțin și antioxidanți (vitamina C și vitamina E) care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ, periculos pentru sănătate. Datorită acestui fapt, consumul de murături previne deteriorarea celulelor, reduce apariția inflamațiilor, reduce riscul de apariție a multor boli și, de asemenea, are un efect benefic asupra stării pielii și a părului.

Beneficii directe pentru sănătate

1. Sănătatea intestinală

Murăturile sunt bogate în probiotice naturale care susțin sănătatea florei bacteriene intestinale, slăbită de exemplu de utilizarea antibioticelor. Datorită acestui fapt, murăturile susțin funcționarea sistemului digestiv, procesele digestive și ajută la reglarea tranzitului intestinal.

2. Consolidarea sistemului imunitar

Conținutul de vitamine, minerale și probiotice înseamnă că silozul susține imunitatea organismului și contribuie la dezvoltarea bacteriilor bune care ajută la protejarea organismului împotriva agenților patogeni.

3. Reducerea inflamațiilor

Antioxidanții care se găsesc în murături (vitaminele A, C și E) înseamnă că murăturile pot reduce inflamația din organism și astfel pot preveni multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și unele tipuri de cancer. Datorită proprietăților lor antioxidante, includerea murăturilor în dietă îmbunătățește și starea pielii și încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.

4. Reglarea nivelului de zahăr din sânge

Consumul de murături poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic pentru persoanele cu rezistență la insulină sau diabet. Produsele murate conțin bacterii probiotice care afectează metabolismul carbohidraților, ceea ce, la rândul său, previne creșterea bruscă a nivelului de zahăr după o masă.

5. Sprijin pentru sănătatea oaselor

Vitamina K prezentă în murături susține sănătatea oaselor prin prevenirea depunerii calciului în țesuturile moi și ajutând la absorbția acestuia. Acest lucru este deosebit de important pentru prevenirea osteoporozei. În plus, unele studii arată că consumul de murături poate preveni și crampele musculare.

Dezavantaje ale legumelor murate

CITEȘTE ȘI: Nu arunca zeama de la murături: Efectul vindecător al acesteia

Cine NU ar trebui să mănânce murături?

1. Persoanele cu hipertensiune arterială

Din cauza conținutului ridicat de sodiu, persoanele cu hipertensiune arterială și cele care se luptă cu boli cardiovasculare ar trebui să evite sau să limiteze sever consumul de alimente fermentate, recomandă actualno.com.

2. Persoanele cu reflux gastroesofagian

Murăturile pot agrava arsurile la stomac și simptomele de reflux.

3. Persoanele cu ulcer peptic

Murăturile pot irita mucoasa stomacului și agrava simptomele bolii.

4. Persoanele cu intoleranță la histamină

Murăturile conțin histamină și pot provoca reacții alergice la persoanele care sunt sensibile la acest ingredient.

5. Persoanele care iau anticoagulante

Murăturile, în special cele bogate în vitamina K, pot slăbi efectul anticoagulantelor.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro