NUTRITIE SANATATE

Cine trebuie să consume prune: Afecțiunile asupra cărora au un efect benefic

bodygeek.ro

Cine trebuie să consume prune: Afecțiunile asupra cărora au un efect benefic. Pruna albastră este un fruct bogat în fibre, flavonoide și carotenoide – nutrienți și compuși bioactivi care ajută la constipație, controlează tensiunea arterială, facilitează pierderea în greutate și ajută la prevenirea diabetului.

Există diferite tipuri de prune, care, deși poate părea puțin ciudat, vin în diferite culori: galben, roșu, negru și verde. Ele diferă în principal prin cantitatea de antioxidanți. Prunele roșii și negre conțin mai multe flavonoide, iar prunele galbene și verzi – carotenoide.

Cine trebuie să consume prune: Afecțiunile asupra cărora au un efect benefic

1. Ameliorarea constipației

Prunele, în special cele uscate, ajută la depășirea constipației și reduc riscul de hemoroizi, deoarece sunt bogate în fibre solubile. Acest tip de fibre absoarbe apa din scaun, hidratându-l și făcându-l mai moale, făcându-l mai ușor de eliminat. În plus, prunele conțin sorbitol, un tip de zahăr prezent în mod natural în fructe, care are un efect laxativ, facilitând eliminarea scaunelor.

CITEȘTE ȘI: Prunele uscate – un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu colesterolul tău dacă le mănânci în fiecare zi

2. Ajută împotriva hipertensiunii arteriale

Deoarece conțin cantități semnificative de antioxidanți precum beta-carotenul și beta-criptoxantina, prunele uscate susțin sănătatea arterială, previn inflamațiile și facilitează relaxarea vaselor de sânge.

Descoperiți puterea sucului de prune și beneficiile sale pentru sănătate

3. Facilitează pierderea în greutate

Prunele facilitează procesul de scădere în greutate deoarece conțin o cantitate mare de fibre. Acestea formează un tip special de gel care stimulează digestia și controlează astfel foamea pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, pentru a vă ajuta să slăbiți, prunele trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă combinată cu o activitate fizică regulată.

4. Preveniți îmbătrânirea prematură

Antioxidanții din prune, cum ar fi flavonoidele și carotenii, ajută la combaterea excesului de radicali liberi din organism. În acest fel, ele sunt o barieră împotriva apariției ridurilor și a pielii lăsate.

5. Acestea reduc colesterolul și trigliceridele

Fibrele din prunele uscate scad nivelul de colesterol și trigliceride din sânge prin reducerea absorbției grăsimilor alimentare și inhibarea formării colesterolului în ficat.

6. Mențin sănătatea ochilor

Prin luteină și zeaxantină, carotenoizi care protejează retina de daunele cauzate de razele ultraviolete ale soarelui și de lumina albastră de la dispozitivele electronice, prunele susțin sănătatea ochilor. Astfel, ele previn boli precum cataracta și degenerescența maculară.

7. Ajută la prevenirea diabetului

Prunele ajută la prevenirea rezistenței la insulină și a diabetului. Motivul este fibra conținută în ele, care încetinește absorbția carbohidraților, echilibrând gradul de zahăr din sânge.

Tipuri de prune

Cele mai comune prune de tip „prună albastră”, indiferent de aspect și denumire, sunt următoarele.

Prună galbenă

Acest tip de prune are coaja și pulpa de culoare galbenă și conține cantități mari de carotenoizi precum luteina și zeaxantina. Gustul său este dulce.

Prună neagră

Bogată în flavonoide precum quercetina, antocianina și flavonolul, pruna neagră are coaja neagră, pulpa galbenă și un gust dulce.

Prună roșie

Această prună poate avea o coajă roșie și o pulpă roșie sau galbenă. Deoarece sunt bogate în flavonoide, prunele roșii au un gust care variază între dulce, dulce-acrișor și dulce-amărui.

CITEȘTE ȘI: Prunele, cele mai apreciate fructe ale toamnei: Cui pot face mai mult rău decât bine

Pruna verde

Această prună este cunoscută și sub numele de „Regina Cláudia” (Rainha Cláudia) și este bogat saturată cu carotenoizi.

Pentru a beneficia de toate calitățile și beneficiile prunelor, este important să mențineți o dietă sănătoasă și să practicați o activitate fizică regulată, recomandă actualno.com.

Cum se consumă?

Prunele se vând proaspete, uscate sau reci și pot fi consumate crude sau folosite pentru a prepara sucuri, compoturi, jeleuri, sosuri, delicatese și dulciuri.

Deși nu există o cantitate specifică recomandată pentru consumul de prune, recomandarea zilnică pentru consumul acestor fructe este între 2 și 3 porții, ceea ce corespunde la aproximativ 200 g pe zi.

De asemenea, cantitatea recomandată variază în funcție de starea de sănătate, greutatea și nevoile nutriționale ale fiecărei persoane.

Comentarii: